Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » Belåning
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 525 Kommentarer

Belåning

kategori: Marknadskommentar

De senaste dagarna har man från otaliga håll fått se faran med att som långsiktig investerare låna mot marknadsvärdet av sina aktier som säkerhet.

Ett par exempel.

VDn i Chesapeake, en av USAs största naturgasproducenter, som i åratal har ackumulerat aktier i det egna bolaget och nyttjat belåning, blev förra veckan tvingad att sälja av allt när kursen på en månad rasat från 40 dollar till som lägst 12 i fredags. (Så sent som i juli låg kursen över 70 dollar).

Vostok Gas vars innehav endast består av aktier i Gazprom har använt sig av “en försiktig belåning” för att förbättra kurspotentialen då Vostok hela tiden ansett Gazprom som väldigt undervärderad. I dessa tider med kraftiga nedgångar blev dock den försiktiga belåningen snabbt omvandlad till en väldigt aggresiv belåning och tvingade Vostok Gas att sälja av ca 35 miljoner Gazprom aktier, eller dryga 40% av sitt innehav, för att inte riskera att kreditgivarna skulle säga upp lånet helt och hållet.

Alla vet att det aldrig är en bra affär att köpa dyrt och sälja billigt, men det man ibland glömmer är att det är lika illa att köpa billigt och bli tvingad till att sälja ännu billigare.

Lärdomen är att för den fundamentalt inriktade aktieköparen, som är övertygad över att det “riktiga värdet” på sitt bolag är bra mycket högre än börsvärdet, så vet man ändå aldrig vart marknaden på kort sikt tänker ta kurserna.

Att då ta ett lån vars villkor är baserade på hur aktiekursen går och inte hur bolaget går kan sluta illa. Att ligga konstant belånad kan fungera bra i månader, år, ja till och med årtioenden för att helt plötsligt sluta i en smäll där allt är förlorat.

Hur man vill hantera den risken är förstås upp till var och en, men det absolut enklaste sättet är förstås att helt enkelt låta bli att belåna sina aktier.

5 kommentarer till “Belåning”

 1. måndag, 20 Okt 2008 @ 14:12Pära

  Lite väl generellt.
  Jag är nybörjare på belåning, men med en liten portfölj (drygt 1 Mkr), så är det inget problem om man är med och kontrollerar utrymmet.

  Sålde exempelvis olja den 21/7 efter att funderat under helgen och kommit fram till att nu kommer oljan att fortsätta sjunka. Således försvann belåningen samma sekund som avsluten. Men jag kunde ta hem en hyfsad vinst.

  Förstår att de volymer som VOST hade inte lika lätt hanteras.
  Var inte rädd för belång, men se till att det finns ett belåningsutrymme kvar hela tiden och om detta minskar, så sälj i tid.

 2. tisdag, 21 Okt 2008 @ 9:47Jimmie

  För korta affärer (som per definition är spekulativa) så är det förstås inget som hindrar att man nyttjar belåning.

  Det framgick kanske inte riktigt av mitt inlägg, men det jag menade var att för fundamentainriktade “buy and hold” investerare så kan belåning lätt sluta i tragedi, även om man har haft helt rätt angående bolagets utveckling.

 3. กระดูกทับเส้นประสาท…

  AktieNET.se » BelÃ¥ning…

 4. måndag, 24 Aug 2015 @ 22:58Erni

  Poor me: Ve4lkommen till ekonomibloggandet! Jag tror se4kert du kan le4ra dig ett och annat, jag kunde sje4lv ne4stan inngeting ne4r jag bf6rjade. Under resans ge5ng har jag le4rt mig lite i alla fall.

 5. onsdag, 21 Okt 2015 @ 0:45ulthera รีวิว

  ulthera รีวิว…

  AktieNET.se » BelÃ¥ning…

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: