Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 525 Kommentarer

Sommaren är över, dags att fynda?

kategori: Hedgefond, Diverse

Det blev en lång “semester” för AktieNET… Anledningen är att jag haft mycket annat att göra och att börsklimatet inte känts så inspirerande. I ochförsig så är det förstås ohyggligt intressant att följa vad som händer på finansmarknaderna just nu, jag bara önskar att jag hade gjort det helt på åskådarplats och inte med portföljen fylld med aktier.

Att det sannolikt var en bostadsbubbla i främst USA, men kanske hela västvärlden, är något som jag oroat mig för i flera år. Man kan ju då tycka att jag då borde varit smartare när indikationerna på att det hela var på väg att gå över styr kom för över ett år sedan och då faktiskt gått ur det mesta.

Min reaktion var visserligen att minska exponeringen mot aktier, samt kompensera med sålda OMX-terminer kryddat från tid till annan med lite säljoptioner i OMX och innehav i Ultrashort Financials. Resultatet har blivit att min portfölj är ned ungefär som index, delvis ca 35% sedan toppen. Jag hade förväntat mig att tappa kanske hälften av index, och anledningen till att det gått så illa är att mina aktier gått ner väsentligt mer än index, och att jag haft lite innehav i hedgefonder som inte riktigt gjort skäl för namnet (Orre & Nyberg Radar och Mangold Edge).

Det är givetvis inte kul, men som tröst får man se det i skenet av att portföljen gått bättre än index åren innan.

Det känns dock som att de flesta bolag har nått väl låga nivåer, och inköp nu kommer nog vara en bra affär på några års sikt. Samtidigt ska man inte glömma hur lågt ner värderingar kan gå i en äkta baisse-marknad. Att börsvärdet är under kassan i ett bolag med som trots allt går med vinst är definitivt ingen omöjlighet.

Det som också oroar lite är att vi i Sverige ännu inte sett mycket av påverkan på den riktiga ekonomin. Det känns inte orimligt att vi framför oss har en kanske ganska rejäl uppgång i arbetslösheten, och nedgång i bostadspriser att vänta.

Samtliga hedgefonder har nu åkt ur eller är på väg ut ur portföljen, med undantag för innehav i Brummers Lynx och Helios. Lynx behåller jag för att den historiskt har visat sig göra väldigt bra ifrån sig i tider när aktiemarknaden går dåligt eller är volatil. Om det kan fortsätta så så är det förstås en mycket positiv egenskap.

Visserligen behöver inte historik betyda ett skvatt i fondsammanhang, men Lynx är baserat på ett antal modeller som är framtagna för att ha låg eller negativ korrelation med aktiemarknaden. Modeller kan såklart sluta att fungera, och på Lynx och andra managed future hedgefonder så är de förstås under kontinuerlig vidareutveckling. Uppenbarligen så har de lyckats i åtta år och jag sätter en peng på att de kan fortsätta fungera ett tag till.

Lynx avkastning vs SIX return

Ovanstående tabell visar avkastningen hos Lynx (efter avgifter om 1% per år + 20% av avkastningen utöver 3 mån SSVX) vs avkastningen för svenska aktiemarknaden mätt som SIX return (ett index som inkluderar utdelningar). Siffrorna för 2008 är tom 18 september (alltså innnan dagsuppgången om 8% i OMX) och ungefärlig vad det gäller SIX return.

Läs mer om Lynx på deras hemsida.

Normalt är insättningskravet i Lynx 500 tkr, men via Nordnet kan den köpas från 100 tkr. Noteras kan att Avanza tagit bort möjligheten att köpa Brummers fonder, då de tydligen inte gav tillräckligt mycket kick-back till Avanza. Så mycket för Avanzas främjande av valmöjligheter. Istället marknadsför man riktigt riktigt dyra fonder.

6 kommentarer till “Sommaren är över, dags att fynda?”

 1. tisdag, 30 Dec 2014 @ 9:50Globe Core

  Globe Core…

  AktieNET.se » Sommaren är över, dags att fynda?…

 2. คิ้วบัวโพลียูรีเทน…

  AktieNET.se » Sommaren är över, dags att fynda?…

 3. tisdag, 06 Okt 2015 @ 20:28electric comparison business

  electric comparison business…

  AktieNET.se » Sommaren är över, dags att fynda?…

 4. เครื่องอินดักชั่น ฮีตเตอร์…

  AktieNET.se » Sommaren är över, dags att fynda?…

 5. måndag, 16 Nov 2015 @ 8:40ulthera เห็นผล

  ulthera เห็นผล…

  AktieNET.se » Sommaren är över, dags att fynda?…

 6. lördag, 07 Dec 2019 @ 14:24beeg

  Du kommer att hitta massvis med prissankta produkter och erbjudanden oavsett om du ar ute efter en ny mobiltelefon, dator, tv eller elektronik.

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: