Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 525 Kommentarer

Nyemissioner i guldjuniorer

kategori: Marknadskommentar

Min första aktie som jag någonsin köpte var Terra Mining, ett guldbolag som introducerades på stockholmsbörsen i början av 90-talet. Det blev en bra kort affär (senare gick dock bolaget i konkurs), och nostalgisk som man är så sitter jag gärna med något litet spekulativt guldbolag i portföljen.

Tack vare det var jag även med i en del, tyvärr långt ifrån hela, av den finfina resan i Riddarhyttan som senare blev uppköpt av Agnico Eagle Mines.

Det finns inte särskilt många guldbolag på svenska börsen, men just nu är två stycken, Endomines och Central Asia Gold (CAG), aktuella med nyemissioner. Båda ser intressanta ut.

CAGs är en företrädesemission (ca 65 mkr) som är garanterad via teckningförbindelser av huvudägare (39%), samt genom en garanti från Glitnir (61%). Den senare är något så ovanligt som säkrad med en bankgaranti, delvis pengarna finns verkligen där ifall det blir så att garantin skulle behöva utnyttjas. (De senaste åren har vi ju sett alltför ofta hur garanterna helt enkelt bara struntar i sitt åtagande.)

Endomines genomför först en mindre riktad emission (45 mkr), för att i höst köra en större företrädesemission (110 mkr).

Båda har sjunkit relativt kraftigt på nyheterna om emissionerna och min tro är att, givet ett fortsatt starkt guldpris, båda är intressanta köp på lite sikt. Det är dock inga säkra kort, Endomines har ingen produktion alls ännu, och de certifierade guldtillgångarna är ganska begränsade. CAG har en viss produktion, men även här är de säkrare tillgångarna inte särskilt stora. I båda bolagen är det en förhoppning om att de faktiskt sitter på betydligt större tillgångar som ger den stora kurspotential på sikt.

I CAG handlas uniträtterna fn runt 12 öre, vilket i runda slängar motsvarar en aktiekurs på 84 öre, delvis en bra bit lägre än att gå in via aktien som handlas på ca 96 öre.

Sju unit-rätter ger rätt att teckna två aktier för 55 öre styck, samt även en teckningsoption med lösen 55 öre.

Nedanstående tabell visar den matematiska relationen mellan värdet på unit-rätter och aktien. (Då är tidsvärdet i teckningsoptionen satt till 0 kr):
Central Asia Gold, Emission

Vad det gäller Endomines så kan man säkert vänta med köp tills företrädesemissionen i höst. Kursen i sådana här bolag brukar påverkas väldigt negativt av större emissioner och om det stämmer även denna gång så är det förstås bäst att vänta. Men man vet ju aldrig, så själv ökar jag trots allt lite på dagens kurser runt 7 kr. Det blir förhoppningsvis i nivå med vad de institutionella placerarna kommer att få betala på den snart kommande riktade emissionen.

Endomines bolagsstämman är för övrigt idag, så snart får vi mer detaljer om emissionen.

6 kommentarer till “Nyemissioner i guldjuniorer”

 1. tisdag, 10 Feb 2015 @ 21:02ładne tapety na ścianę

  ładne tapety na ścianę…

  AktieNET.se » Nyemissioner i guldjuniorer…

 2. tisdag, 08 Sep 2015 @ 19:46ulthera

  ulthera…

  AktieNET.se » Nyemissioner i guldjuniorer…

 3. tisdag, 15 Sep 2015 @ 23:00ulthera โปรโมชั่น

  ulthera โปรโมชั่น…

  AktieNET.se » Nyemissioner i guldjuniorer…

 4. ulthera ยกกระชับหน้า…

  AktieNET.se » Nyemissioner i guldjuniorer…

 5. จำหน่ายอินดักชั่น ฮีตเตอร์…

  AktieNET.se » Nyemissioner i guldjuniorer…

 6. tisdag, 22 Mar 2016 @ 7:29twin sheets

  twin sheets…

  AktieNET.se » Nyemissioner i guldjuniorer…

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: