Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » Olaglig handel för småsparare, men okej för Sundqvist?
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Olaglig handel för småsparare, men okej för Sundqvist?

kategori: Marknadskommentar

Intern handel mellan kapitalförsäkring och depå olaglig
Kapitalförsäkringar blir ju allt populärare, och många vill flytta över sina innehav från vanliga depåer till den nystartade kapitalförsäkringen.

Det går dock inte att göra direkt eftersom det är två olika juridiska personer det handlar om. Först måste aktierna säljas (och reavinst/förlust tas upp i deklarationen) för att sedan köpas tillbaka till kapitalförsäkringsdepån. Det en del då har gjort är att man lagt ut en säljorder av aktierna på sin vanliga depå och sedan lagt motsvarande köporder via kapitalförsäkringen och avslut (till marknadskurs) har därmed gjorts mellan depåerna.

Det här gillar inte finansinspektionen (FI) som har anmält ett antal sådana här affärer till ekobrottsmyndigheten (EBM), vilket har lett till åtal och för vissa tydligen även dagsböter.

Problemet som FI/EBM ser här är att även att transaktionen i sig inte är kurspåverkande så kan den onormalt stora volymen i aktieomsättningen den dagen tänkas vara det.

Personligen så undrar jag om det här, förutom kanske i något enstaka fall, verkligen har en relevant kurspåverkan, men det är inte det jag vill diskutera utan istället en parallell till en affär som vad jag förstår anses helt laglig, nämligen gårdagens internhandel i Wihlborgs:

Men när Sundqvist gör internaffär i Wihlborgs är det okej?
Igår så mäklades innan börsen öppnade 4,1 miljoner aktier i Wihlborgs inbördes till kurs 132,60 kr. Posten motsvarade exakt innehavet hos storägaren Mats O Sundqvist. Det spekulerades då såklart i att han hade sålt hela innehavet, vilket ansågs vara negativt, och kursen sjönk till som lägst 126,25 kr (mot stängningskursen dagen innan på 132 kr). Den stängde sedan på 129 kr.

Efter börsens stängning så kommer det fram att Mats inte har sålt utan att:

Det är Mats O Sundqvist själv som både har köpt och sålt. Han har försäkrat mig att han har kvar aktierna och att det bara är en finansiell förändring, detaljerna känner jag inte till

Men då det är olagligt för en småsparare att sälja aktier inbördes från en depå till en KF-depå, där det kan diskuteras huruvida transaktionen är kursdrivande eller inte, så måste väl denna affär i Wihlborgs som definitivt var kursdrivande, och som också bara var en intern transaktion, vara oerhört olaglig, eller?

Jag har alltså ingenting emot Mats O Sundqvist, och liknande affärer ser man göras ganska ofta, men jag tycker det verkar helt knäppt att det här skulle vara korrekt, när KF-depåhandeln inte är det. Jag ska försöka få iväg ett mail till FI/EBM och höra hur de egentligen resonerar. Men kommentera gärna detta inlägg med vad ni tycker!

Här är länkar till två trådar på Börssnack där det står lite om handel mellan depåer, och om ett par som blivit åtalade:
FI–EBM–Illikvida aktier–KF
Brev från Ekobrottsmyndigheten

3 kommentarer till “Olaglig handel för småsparare, men okej för Sundqvist?”

 1. fredag, 14 Mar 2008 @ 20:09Jonta

  Håller med. Kan inte heller se varför det ena skulle vara olagligt och det andra inte. Glöm inte skriva vad finansinspektionen säger.

 2. fredag, 21 Mar 2008 @ 15:41der LS

  Väl skrivet och en intressant frågeställning…

  …skulle vara sugen på att höra vilket svar/förklaring du eventuellt får från EBM.

  Återkom i ämnet är du snäll.

 3. torsdag, 03 Apr 2008 @ 12:50Jimmie

  Jag har fått svar från Finansinspektionen att de tagit emot min fråga och håller på att se över det här och kommer återkomma så snart de har ett bra svar att ge.

  Jag tänkte även kontakta ekobrottsmyndigheten per telefon för att se vad de säger, men har helt enkelt inte haft tid.

  Även jag tänkte alltså återkomma i frågan!
  - Jimmie

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: