Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » KSPIs klubb Theta ser ut att ha förlorat hela kapitalet
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

KSPIs klubb Theta ser ut att ha förlorat hela kapitalet

kategori: Hedgefond, Boktips

Enligt en anonym kommentar till mitt tidigare inlägg Januari en katastrof för Spiiks optionssparklubbar(?) så ser det ut som att andelsägarna åtminstone i klubben Theta har förlorat alla sina pengar.

Jag lider med er. Vad jag har väldigt svårt att förstå är Jarmo Spiiks uttalande (enligt anonyma kommentaren):

Många medlemmar har undrat hur det är möjligt att förlora i princip allt under en månad. Sannolikheten är naturligtvis inte stor men det händer då och då när förvaltningen präglas av hög risk.

När förväntad marknadsutveckling inte inträffar och det sker stora oväntade marknadsrörelser kan följden tyvärr bli att allt kapital förloras.

Vad han säger, som jag tolkar det, är att det medvetet tagits en viss risk att hela kapitalet kan förloras.

En investeringstrategi som då och då, må det vara var femte, tionde eller hundrade år förlorar hela kapitalet är i princip komplett värdelös (förutom för förvaltaren kanske, som förmodligen får bra betalt under tiden…)

Om han istället hade uttryckt sig som att förlusten berodde på händelser som inte ansågs kunna hända, så hade det kunnat beskyllas för att vara naivt, men nu vet jag inte hur slutsatsen kan bli annorlunda än att pengarna faktiskt spelades bort.

Fooled by Randomness - BokusDet finns en mycket mycket bra bok som behandlar ämnet slump, osäkerhet och risker i marknaden. Fooled by Randomness av Nassim Nicholas Taleb. Någon kallade den “simply the best book about risk and uncertainty I’ve ever seen”, och jag får nog hålla med.

Jag rekommenderar helt klart alla som inte endast gör enkla långsiktiga investeringar i fonder eller aktier för pengar som man redan har, delvis alla som är involverade i någon form av belåning, derivat, hedgefonder, day-trading eller liknande, att läsa den, nu!

Inte för att du garanterat kommer att nå bättre resultat efteråt, men för att du sannolikt kommer att bättre kunna resonera kring och förstå de risker du tar.

I boken beskrivs bland annat vad Taleb kallar The Rare Event Fallacy - “The mother of all deceptions”.

Rare events are always unexpected, otherwise they would not occur. The typical case is as follows. You invest in a hedge fund that enjoys stable returns and no volatility, until one day, you receive a letter starting with “An unforeseen and unexpected event, deemed a rare occurence…” But rare events exist precisely because they are unexpected.

If the fund manager or trader expected it, he and his like-minded peers would not have invested in it, and the rare event would not have taken place.

En viktig lärdom av den här händelsen, och de många liknande som tidigare hänt, är att en investering i många typer av hedgefonder (eller derivatsparklubbar) bör ses i skenet av att hela kapitalet kan gå förlorat, och är på det sättet mer likt en investering i en enskild aktie än i en traditionell fond.

8 kommentarer till “KSPIs klubb Theta ser ut att ha förlorat hela kapitalet”

 1. måndag, 25 Feb 2008 @ 22:04Job

  Tack för ditt medlidande Jimmy.
  Jo, det stämmer att aktiesparklubben Theta blivit värdelös på en månad, trots en mycket stabil utveckling ända fram till i somras då den dalade försiktigt för att sedan rasa med 8,9% vid Ericssons vinstvarning i november 2007. -Kanske blev Jarmo emotionellt involverad och tog vansinniga risker för att ta igen förlorad mark? Jag har bett honom kontakta mig för att förklara sig, men förstår om han har fullt upp med att bli utskälld av andra medlemmar..
  Jag och frugan lånade 440000:- på huset och investerade dem i Theta 2004 varpå förtjänsten sakta rullade in och när vi var över +95% kändes insatsen mycket trygg. Om vi anat att Jarmo , som ju var en professionell förvaltare kunde komma på att spekulera så hårt att allt kunde gå förlorat som genom ett trollslag hade vi naturligtvis inte investerat en krona.
  Det är ju för att undvika amatörens risker man anlitar ett proffs - inte för att han ska spela rysk roulette med våra investeringar.
  Förmodligen kommer åtminstone några av klubbmedlemmarna att stämma Jarmo Spiik för att få skadestånd, men om han nu inte har spelat bort alla sina egna pengar också lär han ha haft god tid på sig att gömma undan dem.
  Detta blev mitt livs klart dyraste lärdom och med tanke på avbetalningarna lär jag bli påmind resten av livet - men vi hittar säkert på något sätt att glömma och gå vidare: Bitterhet gör bara saken värre, så nu gäller det att lyfta huvudet och blicka framåt (även för Jarmo).

 2. tisdag, 26 Feb 2008 @ 8:16Jimmie

  Hej Job, mycket tråkigt att höra det du har att säga. Jag hoppas du inte deppar ihop totalt över detta, och även om 440 tkr kan vara väldigt mycket pengar, så kanske har ert hus stigit i värde med ett motsvarande belopp under denna tid? Du får förhoppningsvis även tillbaks lite av pengarna via skatten genom att du får dra av förlusten i deklarationen. Men som sagt jag lider med er.

  Tyvärr är det så att vissa derivat/hedgestrategier kan visa en väldigt stabil avkastning under lång tid, för att helt plötsligt klappa ihop (det är det som Taleb i boken jag beskrev ovan menar är “the mother of all deceptions”. Alltså att tro att en lång tids stabil avkastning påvisar något om framtiden). Så det inte är säkert, även om det låter sannolikt, att Jarmo helt plötsligt tog väsentligt större risker. Kanske var det samma strategi som tidigare.

 3. onsdag, 20 Jun 2012 @ 4:02inactinny

  Cheap VPS or virtual private server is the ultimate solution to costly maintenance web servers. In fact, virtual private server is more advanced than shared hosting & is more like dedicated server, but to emphasize, at a much lower cost. The low cost of virtual private server is the significant difference between shared web-site hosting and dedicated server. A slightly advanced than shared website hosting and has the features of a dedicated server, but it is way cheaper than a dedicated server. The financial advantage of using virtual private server is not the only advantage it could give to its customers or users. Explained below are the additional advantages and disadvantages of using cheap virtual private servers.

  Advantages of Cheap VPS:
  The first thing that you could get from your individual virtual private server is the root access to your server. It means that you can have access to the root level of the hosting server. Thus, you have the ability to put in & configure any programs you require. Additionally, you can also host a limitless number of net sites through Apache’s virtual hosts & manage them efficiently. Not only this, but you can also host other services, such as a mail server, an FTP server, or any type of server you want. You may even use VPS for file storage or as a backup for all of your files. Since VPS is isolated from other sites present on the physical server, it is secured that no harmful script or application used by other webmaster, that can harm your website.

  Disadvantages of Cheap VPS:
  There are definite disadvantages in using cheap VPS or virtual private servers. For, you cannot get managed servers. This means that in case you have no idea how to set up & configure your own VPS, it is a huge disadvantage. This disadvantage leads us to get another disadvantage, that is, you are solely responsible of all the installation, maintenance, security measures and updates on your VPS. Thus, in the event you do not possess the high-proficiency in using the VPS to control the working of the net site, the applications used, & the server resources skillfully, you will have a major issue & your VPS becomes unmanageable. Additionally, cheap VPS hosting designs might give you a whole operating process of your own to work with, you still share hardware resources with other VPS users on the host server. Therefore, in the event you are jogging intensive programs that need high performance, you may need to make use of other technique of website hosting, such as co-location or a dedicated server.

  Remember, the great features & capabilities of the dedicated server are available for pricey fees to you. So if your web-site does not need high finish performance, cheap VPS are ideal for you. They are economical, efficient and offer excellent benefits for your website. Therefore, cheap VPS or virtual private servers can be reliable, but since it on a budget plan, do not expect as much as you would from expensive VPS plans.

 4. onsdag, 07 Okt 2015 @ 13:25guaranteed secured loans

  guaranteed secured loans…

  AktieNET.se » KSPIs klubb Theta ser ut att ha förlorat hela kapitalet…

 5. อินดักชั่น ฮีตเตอร์ราคาถูก…

  AktieNET.se » KSPIs klubb Theta ser ut att ha förlorat hela kapitalet…

 6. จำหน่ายอินดักชั่น ฮีตเตอร์…

  AktieNET.se » KSPIs klubb Theta ser ut att ha förlorat hela kapitalet…

 7. อินดักชั่น ฮีตเตอร์ คือ…

  AktieNET.se » KSPIs klubb Theta ser ut att ha förlorat hela kapitalet…

 8. เซรั่มปลูกคิ้ว real hair รีวิว…

  AktieNET.se » KSPIs klubb Theta ser ut att ha förlorat hela kapitalet…

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: