Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » Lovisagruvan Q4-07, metallsäkringarna bekymrar
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Lovisagruvan Q4-07, metallsäkringarna bekymrar

kategori: Lovisagruvan, Rapportkommentar, Småbolag

Jag har länge tänkt skriva ett inlägg om Lovisagruvan som jag tycker ser ut som ett intressant litet gruvbolag, men innan jag gjorde det ville jag ha några svar från bolaget, bland annat kring deras omfattande prissäkringar i bly som jag såg som en stor riskfaktor.

Vid Q3-07 så hade man säkrat 1750 ton, motsvarande ca 30 mkr. En ganska omfattande säkring med tanke på volatiliteten i blypriset och bolagets egna kapital som då var nere i 4,8 mkr (kraftigt reducerat efter orealiserade förluster på metallsäkringarna om 9,7 mkr).

Dock så orkade jag aldrig ringa upp dem, men mailade i alla fall upprepade gånger utan något som helst svar. Idag kom i alla fall bokslutet och där konstateras:

Den relativt omfattande säkringen av blypriset, 1 750 ton i början av oktober, krävde finansiering i form av säkerhetsbelopp och förlusttäckning som enligt banken översteg bolagets förmåga vid tillfället. En del av positionerna återköptes på hög prisnivå med förluster som följd trots att dessa positioner hade inneburit ett säkrat resultat och bättre kreditvärdighet

Vad trött man blir, vad är det som gör att folk om och om igen måste ge sig in saker de uppenbarligen inte förstår riskerna med?

Nu skyller man lite lätt på den dumma banken som tvingade de till att avveckla vid fel tillfälle. Men att så kunde bli resultatet kan inte ha kommit som en överraskning, och om det gjorde det så ska styrelsens kompetens ifrågasättas.

Nu har man till viss del i alla fall tydligen reducerat positionerna, personligen skulle jag dock hellre se att man helt slutade säkra priserna alternativt säkra genom att köpa säljoptioner eller andra arrangemang där förlustrisken och säkerhetskravet är känt och begränsat.
Bolaget ser ändå intressant ut, man har en stor malmreserv som räcker i tiotals år, och enligt plan så ska man dubbla produktionen framöver.

För 2008 guidar man för en ökning av produktionen till 28000 ton (mot 17000 i 2007), vilket de indikerar borde ge ett resultat på >15 mkr före skatt, eller > 3 kr per aktie efter skatt. Detta givet priser på bly 2900 usd/ton, zink 2400 usd/ton och dollarn i 6,35 kr.

Förutom beroendet till priserna på zink och bly, finns förstås risker i produktionen, jag är också osäker på hur malmen egentligen är klassificerad. Samt förstås, tyvärr, risker med deras metallsäkringar.

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: