Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » The World is Drowning in Oil
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

The World is Drowning in Oil

kategori: Olja

För 9 år sedan, på två veckor när, så pryddes The Economists omslag av två oljearbetare, helt nedsprutade med olja, som såg ut att mer eller mindre vara på väg att dränkas. Detta ackompanjerades med texten “The World is Drowning in Oil” (eller något sådant, jag kan tyvärr inte hitta omslaget någonstans).

Oljepriset var då strax över 10 dollar och i två artiklar i tidningen, “Drowning in oil” och “Why cheap oil may be bad”, argumenterades för att det var mer sannolikt att priset skulle fortsätta ner till 5 dollar än gå upp från den här nivån.

Det visade sig att man med kuslig träffsäkerhet lyckades pricka in botten på oljepriset som sedan dess har stigit 10 ggr till dagens ca $100.

oil_economist_97_07.png

Vad kan man då lära sig av det här?
En sak är att man ska inte tro att “experter” kan spå framtiden, må det vara en professor (hej Marian Radetzki), en ekonomijournalist eller din lokala banktjänsteman som uttalar sig tvärsäkert om aktier, bostadsprisor, räntor eller något annat. Lyssna snällt, men stäng av hjärnan under tiden, eller, om de är tillräckligt tvärsäkra, överväg om det kanske är den motsatta riktningen som är mest sannolik.

Kom ihåg att när alla är övertygade om att det bara kan fortsätta neråt (eller uppåt), ja då är vändningen ofta väldigt nära.

Låt oss titta lite närmare på artikeln, här är några citat.

$10 might actually be too optimistic. We may be heading for $5. Thanks to new technology and productivity gains, you might expect the price of oil, like that of most other commodities, to fall slowly over the years. Judging by the oil market in the pre-OPEC era, a “normal” market price might now be in the $5-10 range. Factor in the current slow growth of the world economy and the normal price drops to the bottom of that range.

Nor is there much chance of prices rebounding. If they started to, Venezuela, which breaks even at $7 a barrel, would expand production; at $10, the Gulf of Mexico would join in; at $11, the North Sea, and so on (see map). This will limit any price increase in the unlikely event that OPEC rises from the dead. Even in the North Sea, the bare-bottom operating costs have fallen to $4 a barrel. For the lifetime of such fields firms will continue to crank out oil, even though they are not recouping the sunk costs of exploration and financing.

And $5?
All this explains why oil prices will remain low. But there needs to be a shift in the policy of the world’s biggest producer, Saudi Arabia, for them to be halved again. The kingdom has for years restrained output to support prices. However, if its rulers think prices are going to remain low anyway, their calculation may change.

Så ny teknik, och ökad produktivitet tillsammans med kraftigt ökad produktion i Venezuela, Mexico och Nordsjön ifall oljepriset trots allt skulle röra sig över 11 dollar omöjliggjorde enligt artikeln en uppgång. Dessutom fanns risken att Saudi Arabien med deras obegränsade kapacitet skulle bestämma sig för att flooda marknaden och ta ner priset till 5 dollar. Med facit i hand vet vi att det verkligen inte blev så, hur övertygande det än må ha varit för 9 år, minus 2 veckor, sedan.

Här finns artiklarna för Economist prenumeranten: Drowning in oil, Why cheap oil may be bad, och för de mindre lyckliga finns en kopia här.

För den som är intresserad av dagsaktuella spådomar om oljepriset så ser jag precis att Pekka Käntää, förvaltare av Thenberg Macrofond, tog $100 tillfället i akt att
tro på en nedgång och argumenterar vidare för det här. Den som lever får se.

2 kommentarer till “The World is Drowning in Oil”

  1. torsdag, 06 Mar 2008 @ 13:22CIA

    Vet du om economist har följt upp den här texten, och gjort några nya prognoser?

  2. onsdag, 12 Mar 2008 @ 10:01Jimmie

    Economist har ju givetvis skrivit om oljepriset oändligt antal gånger under de här nio åren, men jag kan inte påminna mig att jag har sett någon sådan tydlig prisprognos som ovan.

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: