Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » Kapitalförsäkring, kanske inte alltid så oerhört fördelaktigt…
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Kapitalförsäkring, kanske inte alltid så oerhört fördelaktigt…

kategori: Diverse

Explosiv ökning av kapitalförsäkringar
Det har på senare tid blivit allt populärare med kapitalförsäkringar, mycket tack vare att Nordnet och Avanza lanserat en modell där man i praktiken fritt kan ta ut och sätta in pengar, och som dessutom är utan avgifter. De har även gett möjlighet att belåna kapitalförsäkring. Med massiva reklamkampanjer på detta så har det förstås gett resultat.

Först och främst ska sägas att den som inte alls vet vad en kapitalförsäkring innebär, och än värre kanske tror att det handlar om någon slags försäkring mot värdeminskning, VILKET DET ABSOLUT INTE GÖR, bör först bekanta sig med kapitalförsäkring via exempelvis aktiespararnas artikel som är länkad nedan.

På en kapitalförsäkring betalar man som bekant ingen reavinstskatt, istället så betalas en viss procentsats av kapitalet vid varje årskifte i skatt. Denna procentsats är 27% av årets genomsnittliga statslåneränta, statslåneräntan sätts i sin tur varje vecka baserad på marknadsräntan på en tioårig statsobligation.

För 2007 var den genomsnittliga statslåneräntan 4,13%, vilket alltså innnebär att skatten på en kapitalförsäkring blev 1,12% av värdet den första januari 2008.

Så långt inga konstigheter, men nu till de effekter det här får i praktiken som jag tror att många inte reflekterar över.

Investering i KF, inte så annorlunda mot en belånad vanlig investering
Den viktigaste är nog att en investering i en kapitalförsäkring oftast (det beror på din skattesituation) ger en exponering, både uppåt och nedåt, som är väsentligt högre än samma investering via depå eller VP konto.

Ett exempel, tänk dig att du har 100 tkr i en kapitalförsäkring, och placerar de pengarna i ericsson under ett år. Vi antar att ericsson går a) upp 20% respektive b) ner 20% under denna tid. Ditt resultat blir då förstås a) + 20 tkr eller b) - 20 tkr.

För att få samma utfall, efter skatt, i en vanlig depå så behöver du köpa ericsson aktier för ca 143 tkr (alltså låna 43 tkr). Då hade du fått a) 143 * 20% * 70% = 20 tkr i vinst respektive b) 143 * -20% * 70% = -20 tkr. Detta gäller dock endast ifall du har andra kapitalvinster att kvitta emot, om inte så blir avdragsrätten reducerad till 21% och utfallet i b) blir sämre, -22,6 tkr.

Det här är dock förstås inte hela sanningen, utan i en KF så tillkommer ju skatten, ca 1,1 tkr (beroende på vad värdet råkar vara precis vid årsskiftet) och i den vanliga depån ska du betala ränta på lånet. Antar vi 6% ränta, så blir kostnaden 43 * 6% * 70% = ca 1,8 tkr. Alltså en skillnad på 700 kronor till kapitalförsäkringens fördel. (För att resultatet skulle bli helt lika måste låneräntan ner strax under statslåneräntan).

Dyrare minimicourtage
En annan sak att fundera på är ifall du gör många affärer till minimicourtage. Tack vare att courtagekostnaden är avdragsgill i en vanlig depå men ej i en KF, så innebär det i praktiken att minimicourtaget (netto efter skatteeffekter) är 43% högre i en KF (detta alltså när minimicourtaget är detsamma i kronor mellan de två alternativen).

Färre möjligheter

I svenska kapitalförsäkringar kan du ej handla med derivat, såsom optioner, terminer och warrants.

Politisk risk
Nuvarande möjlighet att helt slippa skatten genom att ta ut pengarna över årsskiftet lär knappast finnas kvar i längden. Rätt som det är så kommer man nog göra någonting som försvårar uttag ur KF, ger högre skatt och/eller beräknar skatten annorlunda. Då gäller bara att hoppas att det här inte görs retroaktivt.

Sammanfattning
Det här är definitivt ingen komplett genomgång av kapitalförsäkringen, men en liten fundering kring vad “skattefriheten” kan innebära i praktiken.

Visst är kapitalförsäkringen bra på många sätt, men jag tycker fördelarna, speciellt med utebliven reavinstskatt gärna överdrivs. Dessutom så känner i alla fall jag en viss oro att man kommer fatta beslut om sämre villkor, och att det även till viss del kan komma att gälla retroaktivt.

Själv handlar jag både via KF och vanliga depåer. Det är aldrig fel att sprida riskerna.

Några fördelar med KF
+ Klart fördelaktigt när du ej har andra kapitalvinster att kvitta emot
+ Möjlighet till högre exponering
+ Slipper deklarera affärerna

Några nackdelar med KF
- Viss politisk risk
- I praktiken högre minimicourtage
- Kapital som sätts in i slutet av året beskattas som att du haft det hela året
- Kan ej handla i derivat
- Du äger ej aktierna i en KF, vilket gör tex att du inte har rösträtt på bolagsstämmor
- Du får ändå betala viss skatt, oftast 15%, på utdelningen i utländska aktier

Länkar:

Kapitalförsäkring - hur, när och för vem? - Aktiespararna

Rusa inte in i kapitalförsäkringar - Cristofferstockman
Nordnet KF
Avanza KF
Heta kapitalförsäkringar pumpar upp fondsparandet - DN
Dubbelt upp för kapitalförsäkringar - DI.se
Lägre skatt lockar - Sydsvenskan

2 kommentarer till “Kapitalförsäkring, kanske inte alltid så oerhört fördelaktigt…”

  1. måndag, 25 Feb 2008 @ 15:10Andreas

    Mycket bra kommentar.. jag kör stenhårt på Kapitalförsäkring men man måste vara försiktig så att man inte går back.

    Kul att läsa din blogg fortsätt i den andan.

    /Andreas

  2. tisdag, 15 Apr 2008 @ 18:25M P

    Jag har tagit upp endel av nackdelarna med en kapitalförsäkring.

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: