Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » Lös inte ditt CSN studielån
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Lös inte ditt CSN studielån

kategori: Diverse

Ett inte så aktierelaterat ämne, men något som jag ganska ofta stöter på funderingar kring och tyckte det kunde vara värt att skriva litegrann om. Frågan som jag brukar få är ifall man ska betala tillbaka hela sitt CSN lån om man råkar ha en slant över.

Förmodligen inte, är min åsikt. Det ska nämnas att det jag nu skriver gäller lån tagna från 1989 till 30 juni 2001. Tidigare och senare lån har andra villkor som jag ej är insatta i. Poängen är att du aldrig kan få ett bättre lån än CSN-studielånet, så endast ifall du inte har eller inte kommer att ha behov utav någon annan typ av lån inom överskådlig framtid så verkar det vara en vettig idé att lösa det.

Fördelarna med studielånet är i korthet:

 • Du är över tiden garanterad lägsta räntan
 • Räntekostnaden reduceras alltid med 30%
 • Lånet skrivs av vid 65 års ålder
 • Lånet skrivs av vid dödsfall
 • Ingen säkerhet
 • Amortering och räntebetalningar baseras på din faktiska inkomst

Några av punkterna förtjänar en viss förtydligande diskussion:

Lägsta ränta
Räntan på studielånet baseras på statens genomsnittliga upplåningskostnader under de senaste tre åren. Du får alltså samma ränta som staten under tre år genomsnittligt har betalat på sina lån. Eftersom ingen bör kunna låna billigare i svenska kronor än svenska staten, så innebär det att även du får lägsta möjliga ränta.

Det finns dock två, som jag kan komma på, tillfällen när räntan på studielånet temporärt kan vara högre än banklåneräntan. En är i tider utav nedåtgående räntor, då räntenedgången i studielåneräntan kommer med viss eftersläpning.

En annan är ifall den långa räntan är väsentligt högre än den korta, vilket också endast bör vara en temporär situation, anledningen är att studielåneräntan baseras på ett genomsnitt av statens låns olika löptider.

Tabell över studielåneräntan och som referens reporäntan reducerad med 30%:

  CSN ränta Reporänta -30%
1995 6,60% 5,32%
1996 6,25% 6,24%
1997 6,00% 2,87%
1998 5,40% 3,05%
1999 4,10% 2,38%
2000 3,20% 2,28%
2001 3,10% 2,80%
2002 3,00% 2,63%
2003 3,20% 2,63%
2004 3,10% 1,93%
2005 2,80% 1,40%
2006 2,30% 1,05%
2007 2,10% 2,10%
2008 2,10% 2,80%

Automatiskt 30% avdragsrätt
Ett argument för att lösa sitt studielån som man ibland hör är att ett banklån är avdragsgillt till 30% (dock givet att du har inkomster att kvitta emot, och att räntekostnaden inte är högre än 100 tkr per år), vilket inte studielånet är. Vad man då har missat är att räntan på studielånet faktiskt automatiskt justeras ned med 30%, så det här avdraget är redan gjort i den räntekostnaden som du ser på ditt kontoutdrag från CSN.

Det fina här är att du dessutom alltid är garanterad detta avdrag, oavsett övriga inkomster eller om du exempelvis bor och skattar utomlands.

Vad då göra med pengarna?
I första hand förstås betala av eventuella andra lån, men om man inte har några lån, och har pengar till att lösa studielånet med idag men tror att man kommer ta ett lån inom ett par år, så är det ju vettigt att placera pengarna på något riskfritt ställe till bästa möjliga ränta

Ett alternativ är då Riksgälden, ett annat är på något av bankernas för närvarande ganska attraktiva sparkonton, kom dock ihåg att endast 250 tkr per bank är skyddat vid en eventuell bankkonkurs. Så har man större belopp så är det värt att sprida ut det på flera banker.

En anledning kan jag i alla fall se till varför en del trots allt kanske ska betala av lånet, det är när du vet med dig att pengarna lätt bränner i fickan, och att du sannolikt kommer slösa bort de. Då är det förstås inte fel att istället ha löst lånet.

6 kommentarer till “Lös inte ditt CSN studielån”

 1. måndag, 06 Jun 2011 @ 13:59udda

  beaktar du att du amorterar lånet kontinuerligt. dvs. det belopp du får låna minskar rätt drastiskt. således är också det belopp du kan investera i annat, inte det fulla lånebeloppet.

  prova räkna ihop hur mycket kostnaderna blir för återstående tid och vilka intäkter du kan göra genom att sätta in de belopp du får låna på räntekonton. tyvärr verkar det hela gå på ett ut (skaffeeffekt medtagen).

  så, betala eller inte? jag har hela tiden trott - betala inte. men har man pengarna, tror jag det är lika bra att betala av det.

 2. onsdag, 28 Sep 2011 @ 20:54admin

  Ett sent svar, men bättre sent än aldrig.

  Huruvida du betalar så mycket så att amorterar på lånet eller inte spelar ingen roll för resonemanget. Poängen var att du kan inte, över tiden, få ett bättre lån än de studielån som gavs fram till 2001. Därför finns det inte heller någon ekonomisk anledning att betala av det om du inte är, och tänker förbli skuldfri.

  Att placera de lånade pengarna riskfritt kommer knappast göra någon rik, men man bör åtminstone klara plus minus noll vilket gör att det inte är fel att hålla kvar på studielånet även om du inte behöver pengarna just nu.

  En bra anledning att betala tillbaka är förstås om man tycker pengarna bränner på bankkontot och man riskerar spendera de istället.

 3. torsdag, 08 Aug 2013 @ 0:18Mike Benson

  Är du ute efter ekonomiskt bistånd, Är du i desperat behov av ekonomisk hjälp? (mikebensonss@yahoo.com) är här för att ge dig ditt begärda lånebeloppet förutsatt. så allt du behöver göra är att fylla i formuläret nedan och få tillbaka till oss omedelbart, ger vi dig 100% garanti för att ditt lån är väl säkrad i detta bolag okej, vi ger ut lån i en takt av 2% ränta fylla så gratis, kommer du att kunna betala tillbaka lånet. Vi ger ut lån till ett minimum av $ 1.000 till $ 1,000,000 i en takt av 2% ränta. också kontakta oss för någon form av lån. för mer information maila oss och ansöka om följande lånet. via (mikebensonss@yahoo.com)

  TYPER AV LÅN VI ERBJUDER

  personliga Lån
  Business Lån
  billån
  hus Lån
  Lån för att betala räkningar
  Bolån
  Student Loan

  För alla andra typer av lån, göra maila oss så snart som möjligt med följande uppgifter som anger hur mycket du behöver som ett lån.

  Lån ansökan

  Fullständigt namn …………….
  Belopp som krävs: …..
  Varaktighet när du kommer betala tillbaka lånet: ………….
  Syftet med lånet: ……………
  Land: ………..
  State …………….
  Adress ……………..
  Sex ………………….
  Civilstånd ……………..
  Telefonnummer: ……………..
  När dessa uppgifter är få av mitt företag, kommer behandlingen av ditt lån påbörjas omedelbart. Kontakta oss via e-post
  (mikebensonss@yahoo.com)

  bäst hänsyn till din familj och vänner
  Mike Benson

 4. tisdag, 15 Apr 2014 @ 11:46Jim Luise

  FINANSIELL servicemeddelande Good Day Sir / fru :
  Att få ett legitimt lån har alltid varit ett stort problem att klienter
  som har ekonomiska behov . Frågan om krediter och säkerheter är
  något som kunderna är alltid orolig när de söker ett lån
  från en legitim långivare . Men WORLD WIDE LÅN har gjort att skillnaden
  inom utlåning industrin . Vi kan ordna ett lån från intervallet
  $ 5000. till $ 500,000.000

  Våra tjänster omfattar följande :
  Skuldkonsolidering
  Topplån
  Business lån
  personliga lån
  Internationella lån

  Ingen social trygghet och ingen kreditupplysning , 100 % garanti . Allt du behöver
  att göra är att låta oss veta exakt vad du vill och vi kommer säkert att göra
  din dröm . WORLD WIDE LÅN . säger JA när dina banker säger
  NEJ . Slutligen finansierar vi småskalig låneföretag, mellanhänder , småskaliga
  finansiella institutioner för att vi har obegränsat kapital. För ytterligare
  detaljer att gå om att upphandla ett lån kontakta oss , Vänligen svara
  omedelbart till detta ( jimluiseloanfirm@gmail.com )

  LÅNTAGARE INFORMATION ‘S :
  Förnamn:
  Efternamn :
  Land :
  Kontakt Adress :
  Aktuell ställning på arbetsplatsen :
  Månadsinkomst :
  Stad / Postnummer:
  State :
  Kön :
  Födelsedatum ( åååå- mm - dd ) :
  Nest anhöriga :
  Tel :

  LÅN INFORMATION
  Belopp som behövs:
  Ändamål för lånet :
  Lån Term & Varaktighet :
  Telefon :
  Företagets namn ( för företagare ) :: …..
  Din internationella pass sport eller körkort är :
  Har du ansökt om lån innan ( ja eller nej ) ..

  Hälsningar .
  Jim Luise

 5. lördag, 24 Jan 2015 @ 2:09Mrs Christiana

  LÅN ERBJUDANDE FÖR ALLA (ANSÖK NU)

  Är du en affärsman eller kvinna? Är du i någon finansiell stress? behöver du pengar för att starta ett eget företag? Har du en låg inkomst och har svårt att få lån från lokala banker och andra finansiella institutioner? Svaret är här, Christiana Anderson Loan Firm är svaret. Vi erbjuder;

  a) personliga lån, expansion.
  b) Business Start-up och utbildning.
  c) skuldkonsolidering.
  d) Hard Money lån.

  Men erbjuder vår metod möjlighet att ange det belopp av lånet som behövs och även hur länge du har råd att slutföra återbetalning av lån med en ränta på 2%. Detta ger dig en verklig chans att samla in pengar som du behöver. Intresserade kandidater bör kontakta oss via: christianadersonsloans@gmail.com

  Information behövs inkluderar;

  1) namn:
  2) Land:
  3) adress:
  4) tillstånd:
  5) Språk som talas:
  6) Ålder:
  7) Civilstånd:
  8) Yrke:
  9) Telefonnummer:
  10) för närvarande placerad på arbetsplatsen:
  11) Månadsinkomst:
  12) Nära anhöriga:
  13) mängd lån krävs:
  14) Löptiden för lånet:
  15) Syftet med lånet:

  OBS: Ansökan är 18år och uppåt

 6. […] lite snabb efterforskning så hittade jag räntan ända tillbaka till 1995 (källa 1 och källa 2) och det är här som jag tycker det hela börjar bli intressant. Precis som […]

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: