Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Buffet, Björn Borg och Riksbanken

kategori: Marknadskommentar

Det känns som det är mycket som händer på marknaden just nu, dock inte mycket som är särskilt positivt.

Igår så kom Warren Buffet in och hjälpte temporärt upp börserna med ett erbjudande att Berkshire Hathaways nystartade division Assurance Corporation (BHAC) skulle ta över de tre största obligationsförsäkringsbolagens åtaganden vad det gäller kommunala obligationer (municipal bonds). Priset för detta skulle vara en summa om 150% av de framtida premierna.

I praktiken skulle det, som jag förstår det, innebära att obligationsförsäkrarna frigör kapital och trimmar ner sina åtaganden, men också att man blir av med den delen av portföljen med förmodligen minst risk. Kvar finns de hatade CDO och annat junk som Buffet inte har något intresse i.

Det måste vara underbart att sitta på en gigantisk kassa, som Buffet gör, i dessa tider och kunna gå in stort och lämna ett sådant take-it-or-leave-it erbjudande och han gör ingen hemlighet i att man ser en vinstpotential i detta:

When I go to St. Peter I will not present this as some act that will entitle me to get in, we’re doing this to make money.

Marknaden reagerade först kraftigt positivt på detta, men efter ett tag så insåg man att det här troligen inte skulle förändra särskilt mycket. Vissa menar dessutom att erbjudandet endast skulle vara en marknadsföringsapparat för BHAC, och att det inte finns någon möjlighet att något av de erbjudna bolagen skulle kunna acceptera det här, villkoren är alltför dåliga. Vad Buffet kanske hoppas på är att något av bolagen faktiskt är i en sådan trängd sits att man bara måste ta en sådan här chans att minska sin exponering, och om alla tackar nej så har man ju i alla fall fått massiv reklam för sin egen verksamhet.

På hemmaplan så överraskar riksbanken med att höja räntan till 4,25% något som var helt oväntat av marknaden, men så här i efterhand kanske inte känns så märkligt med tanke på hur inflationssiffrorna trots allt ser ut.

Björn Borg kom med en rapport som inte levde upp till förväntningarna där omsättningen i q4 blev lägre än i q3 och man visar även upp en viss press på nettomarginalen. Dessutom uttalar man sig inte odelat positivt inför framtiden, vilket marknaden inte gillar. Kursen är ner ca 23% (dock efter en uppgång under gårdagen på ca 12%).

Q-MED, som jag nämnde igår, går ner hela 33% också på grund av en svagare rapport än väntat och min pyttepost i bolaget har blivit än mindre…

För den som ännu inte redan upptäckt det så är det väl bara att konstatera att vi är inne i en äkta bear-market, där positiva nyheter i bästa fall ger begränsad uppgång och negativa nyheter nästintill obegränsad nedgång.

Warren Buffet’s letter to Bond Insurers - Marketwatch.com
Buffet circles over Bond Insurers - Forbes.com
Buffet lyfte börsen - DN

2 kommentarer till “Buffet, Björn Borg och Riksbanken”

  1. lördag, 16 Feb 2008 @ 11:20marcus

    Markanden i Sverige är säkert mättad på Borgprodukter. Men potentialen på de nya markanderna är stor. Frågan är när det börjar ha betydelse för omsättningen. Ska bli spännande att läsa årsredovisningen

  2. fredag, 04 Jul 2014 @ 21:18sp5.serum.freezoka.us

    sp5.serum.freezoka.us…

    AktieNET.se » Buffet, Björn Borg och Riksbanken…

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: