Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 525 Kommentarer

Can’t pay? Just walk away

kategori: Kreditmarknad, Bostadsmarknad

I augusti skrev jag om hur det i många stater i USA ofta är så att långivaren tar risken för att husets värde skulle falla under lånebeloppet.

Man skulle ju kunna tro att en sådan sak skulle göra långivarna mer försiktiga, men pga värdepapperiseringar och förmodligen även pga allt för stora egon hos långivarna så hade det som bekant ingen sådan effekt.

Nu när huspriserna sjunkit
ganska kraftigt så är resultatet förstås att det blir allt fler som slutar betala sina räntor (och amorteringar för det fåtal som amorterar…), eftersom det är det mest rationella att göra. Detta har DI nu uppmärksammat, givetvis inte själva utan för att de har läst det i en artikel på CNN, och skriver:

“Problemet är att de nuvarande reglerna för bolån i USA gör att det faktiskt kan vara det mest rationella att helt enkelt sluta betala huslånen.”

Som jag ser det så är det inget speciellt problem med detta, jo för långivarna självklart, men vad hade varit bättre ifall husägarna fått ta hela smällen? Kanske har DI inte förstått den väsentliga skillnaden att på ovannämnda lån har inte låntagarna givit någon annan säkerhet än själva huset, detta till skillnad från de europeiska bolånen där man normalt även lämnar sin kropp och själ som säkerhet.

I alla fall så upphör jag inte att förvånas över hur fantastiskt fördelaktigt det här faktiskt är för husköparen. Du kan, kunde i alla fall, alltså köpa ett hus till ett fantastiskt högt pris, låna till hela beloppet, och om värdet går ner så är det långivaren, eller den som lånen sålts till, som står där med byxorna nere. Visst du förlorar kreditvärdighet och kan få problem att ens hyra en bostad i ett antal år framöver. Men jämför med alternativet, att kanske bli utblottad för resten av livet med en kontinuerligt växande restskuld över sig.

Då kan man fundera på hur den normala svenska förstagångsbostadsköpare utan eget kapital hanterar den risken?

Han lånar förstås till bunden ränta, så att han är skyddad för en eventuell ränteuppgång, och ser såklart till att köpa en så pass billig bostad att en eventuell nedgång i bostadspriset och/eller en nedgång i inkomst inte riskerar ekonomin. Någon som tycker det här låter som hur det ser ut idag? Inte riktigt va?

Tyvärr kan jag inte mycket om villkor på bostadslån, men i exempelvis Skandiabankens lånevillkor står det:
“Långivaren har rätt att få hela lånebeloppet betalt i förtid om någon av följande omständigheter föreligger: d) Säkerhet som ställts för lånet har avsevärt försämrats.”

Vilket jag antar innebär att ifall marknadspriset sjunker väsentligt under bottenlånet så kan man kräva tillbaks lånet omedelbart. Om det verkligen är så, så skulle jag personligen vara väldigt väldigt försiktigt med av vem och hur mycket jag lånade

Mardrömmen är ju att tvingas sälja i en dipp och sitta kvar på ett lån som man aldrig kommer kunna betala, nedanstående citat är hämtat från en av de som kommenterat artikeln i DI.se (om det är sant eller inte kan jag förstås inte veta):

År 1993 bad jag en mäklare sälja mitt hus pga att jag ej hade råd att bo kvar. Anledningen till att jag inte hade råd var att min firma gick i konkurs när XXXbanken ville ha tillbaka sina lån (jag hade betalt lånen till punkt och pricka, banken krävde småföretagare som mig pga att man hade problem med kapitaltäckningen). XXXbanken värderade mitt hus till 2,1 milj år 1990. 1993 såldes huset för 1 miljon efter att mäklaren tagit sitt arvode. Kvar i restskuld till banken ca 700000kr. Jag deppade ihop, fick nervproblem och har sen dess bara jobbat halvtid. XXXbanken fortsätter alltjämt att räkna upp lånet med 14% ränta. Skulden är nu över 2 miljoner.

Husägare i USA bor kvar utan att betala ränta. - DI.se
Homeowners: Can’t pay? Just walk away. - CNN
Leave your house to the bank. - AktieNET.se

5 kommentarer till “Can’t pay? Just walk away”

 1. måndag, 11 Feb 2008 @ 22:35Claes

  Fin text & komparation och bra med lite klargörande.
  Fortsätt blogga!

 2. torsdag, 16 Jan 2014 @ 13:00Fred Ruben

  Attn: Giltig Kund

  Behöver du pengar snabbt, du har dålig skuld och behöver pengar snabbt
  att betala räkningarna? förkastades av bank och andra institutioner
  ekonomiskt och som inte uppfyller deras kriterier för att ansöka om ett lån? behöver
  företag lån eller för att betala räkningarna? Inga ämnen. Vi är auktoriserade
  långivare som erbjuder lån och kortfristiga lån. Quick Godkännande 100% garanterad.
  mrfredrubenoffer@gmail.com

  Vi erbjuder lån från $ 10000usd till $ 1millionusd ovan

  Snälla, om du är intresserad av att få ett lån från vår
  alla låneföretag

  du behöver göra är att fylla i låneansökningsformulär till
  fortsättning

  låneansökan

  Sökandes namn: ……..
  Ålder: ……………….
  Kön: ………………..
  LAND: …………….
  Civilstånd ……….
  Yrke …………..
  Plats: …………..
  Belopp som behövs ……….
  Varaktighet: …………..
  Telefon: ………..

  Kontakt Email: mrfredrubenoffer@gmail.com
  Kontakt Telefonnummer: +2348130787375
  Med vänliga hälsningar,

  verkställande Direktör
  Fred Ruben

 3. torsdag, 10 Okt 2019 @ 5:57fin32.com

  fin32.com…

  AktieNET.se » Can’t pay? Just walk away…

 4. måndag, 02 Dec 2019 @ 1:40evighetsrosor

  evighetsrosor…

  AktieNET.se » Can’t pay? Just walk away…

 5. torsdag, 14 Maj 2020 @ 11:13jftak.se

  jftak.se…

  AktieNET.se » Can’t pay? Just walk away…

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: