Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

MSAB inför q4-07

kategori: Rapportförväntningar, MSAB, Småbolag

Imorgon förmiddag presenterar MSAB sin rapport för fjärde kvartalet. Q4 har historiskt varit starkt för MSAB, och så blir säkerligen fallet denna gång också.

Frågetecken kring bruttomarginal…
Det som gör det lite extra svårt att göra en prognos på resultatet för MSAB på kvartalsbasis är att deras bruttomarginal har varierat kraftigt mellan kvartalen under 2007, och någon egentlig förklaring kring detta har jag inte lyckats få. Dessutom har omsättningen visat sig inte bara vara en enkel funktion av antal sålda system och förnyade licenser. Det beror delvis på hur stor andel av försäljningen som gått via återförsäljare och storleken på intäkter från annan verksamhet, som utbildning, men förmodligen även beroende på ytterligare för mig okända faktorer.

… och ledningens ekonomiska kunskaper
Nyligen avbröt man sitt optionsprogram på grund av att “en expert räknade fram ett alldeles för lågt pris”. Först så angav MSAB priset på optionerna till 20-40 öre, vilket jag reagerade på och skrev om på Börssnack där jag räknade fram ett teoretiskt pris på närmare 2 kr.

Men det slutade inte där, utan tydligen hade en inhyrd expert senare kommit fram till att priset endast skulle vara 1 öre. Detta “reagerade” visserligen ledningen på att det verkade lågt och till sist så avbröts programmet.

Att ledningen på ett noterat bolag inte omedelbart insåg att det priset var totalt uppåt väggarna inger inget vidare förtroende för den ekonomiska kompetensen, och det tillsammans med de till synes svårförklariga variationerna i de av revisor ej granskade kvartalsrapporterna gör ju att man kan bli lite fundersam om de verkligen har full kontroll på den finansiella delen. Men vi får väl hoppas att dessa misstankar är ogrundade. Den tekniska och affärsmässiga biten verkar ju MSAB i alla fall klara av galant.

Förväntningar på rapporten
Men tillbaks till morgondagens rapport, läser man på börssnack och andra diskussionssidor så verkar en vinst på runt 6 mkr förväntas för fjärde kvartalet, och det tror jag är ganska rimligt. Dock så ser jag en möjlighet att det skulle kunna bli betydligt högre än så, men det är inget jag räknar med. Intressant är förstås att se hur många system som har sålts, och få verifierat att fortsatt närmare 100% av kunderna förnyar sina licenser .

En vinst på 6 mkr skulle ge ett helårsresultat på 19,6 mkr och en kassa i bolaget som bör ha närmat sig 30 mkr. Börsvärdet (justerat för kassan) på kursen 20,5 kr är ca 333 mkr, vilket skulle innebära ett P/E tal på 24 för 2007 (efter schablonskatt).

Bolaget betalar visserligen ingen skatt i år, men kommer börja göra det 2008 (om mina anteckningar stämmer, orkar inte kolla upp det just nu).

2008
Vad kan då bolaget tänkas tjäna 2008? Börsinsikt har nyligen gjort en analys, som jag inte läst, där de säger sig förvänta sig ett P/E tal på 10 för 2008. Förutsatt att de har räknat med normal skatt så skulle det alltså innebära ett resultat på 45 mkr före skatt. Det låter extremt optimistiskt! Jag tror man ska vara nöjd om man hamnar på 30 mkr, det är i alla fall där någonstans jag siktar för tillfället. Men detta finns det all anledning att återkomma till senare under våren.

Nu hoppas vi på en god rapport som kan lysa upp lite i börsmörkret :-)

En kommentar till “MSAB inför q4-07”

  1. fredag, 08 Feb 2008 @ 8:18admin

    Rapporten har kommit nu, och den ser helt fantastiskt bra ut. Får kommentera mer senare.

    Fjärde kvartalet:

    · Nettoomsättningen under kvartal 4 uppgick till 18,20 Mkr (8,61) en ökning med 111 %.
    · Resultatet efter finansiella poster och skatt var 9,73 Mkr (3,30) en ökning med 195 %.

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: