Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » Insplanet vinstvarnar
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Insplanet vinstvarnar

kategori: Insplanet, Marknadskommentar, Småbolag

Mycket dåliga nyheter från insplanet: Insplanet kommer inte nå uppställda lönsamhetsmål för 2007

Man kommer ta en nedskrivning på 8.7 mkr, vilket sannolikt kommer innebära ett negativt resultat på 4 - 6 mkr i q4.

Problemet är tydligen att man vid försäljning av en försäkring bokfört intäkten för första året och dragit av uppskattade kundförluster (kunder som inte väljer att alls betala försäkringen, eller som avbryter den i förväg pga att man sålt det försäkrade fordonet under första året).

Man skriver vidare att man trots allt ser positivt på 2008 (se citat nedan), men givetvis kommer det här innebära rejäla nedjusteringar i mina prognoser som var 1.60 kr i vinst per aktie för 2008. Hur mycket vågar jag ännu inte spekulera i. Får invänta q4 rapporten och mer information först. Sedan får man väl fråga sig hur mycket man vågar lita på vad VD säger, efter att ha missat flera prognoser tidigare.

Högre löpande kundförluster minskar även lönsamheten avseende nyteckning under fjärde kvartalet 2007 och 2008. Lönsamheten vad gäller det aktiva premiebestånd som upparbetats under tidigare år är oförändrad. Intäkter från detta bestånd redovisas allt eftersom de inflyter.

Med hänsyn taget till dessa aspekter, är Insplanets bedömning att såväl intäktstillväxt som lönsamhet kommer vara god under innevarande år. Som tidigare meddelats anger emellertid Insplanet ingen intäkts- eller resultatprogos för 2008.

Jag tycker det känns märkligt att detta skulle komma som en blixt från en klar himmel efter flera års verksamhet med samma affärsmodell. Samtidigt så tror jag inte att man har bluffat, då VD och andra insiders har köpt kontinuerligt och även efter senaste rapporten.

Man skyller i pressreleasen på dåliga administrativa rutiner. Vi får väl se, detta får undersökas noggrannare när tid ges. Insplanet aktien lär förstås rasa idag, och kommer nog inte ha en chans att utvecklas positivt förrän absolut tidigast q1, om man nu vågar tro att q1 blir en positiv rapport.

Med den dåliga aktieomsättningen så blir det dock inte lätt att sälja till några vettiga kurser, så jag får se hur jag agerar.

Tråkigt, men det här är sådant som händer. Önskar bara jag hade misstänkt det här tidigare och minskat lite i mitt innehav.

En kommentar till “Insplanet vinstvarnar”

  1. måndag, 28 Jan 2008 @ 10:15Jimmie

    Det allvarliga i det här är förstås inte att bolaget tar en engångsnedskrivning på 8.7 mkr, utan att det innebär försämrad lönsamhet på sikt och kanske framförallt att det kraftigt sänker förtroendet för hur bra kontroll ledningen egentligen har på verksamheten. Hur har man kunnat ligga så pass fel vad det gäller förväntade kundförluster.

    Trots allt så faller inte kursen så mycket som jag befarat initialt, just nu ligger köpare på 11.80 kr, och jag har passat på att minska mitt innehav nu på morgonen till kurser om 11-11.50 kr.

    Mycket möjligt Insplanet försvarar en högre kurs trots allt, men på kortare sikt anser jag förtroendet brytet och då placerar jag hellre pengarna någon annanstans, och det skulle inte förvåna mig om q4 rapporten tas emot negativt trots att vi nu redan vet att den blir riktigt dålig.

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: