Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » Guideline Oil Drilling, intressant förhoppningsbolag
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Guideline Oil Drilling, intressant förhoppningsbolag

kategori: Förhoppningsbolag, Guideline Oil, Småbolag, Analys

Guideline Oil Drilling Technology
Aktuell kurs: 7.20 kr
Börsvärde: 178 mkr
www.guidelinetechnology.com

Guideline graf

Ett förhoppningsbolag där kursen pressats rejält på senare tid är Guideline Oil, och kanske är det för den mer spekulativt lagda investeraren dags för en liten chanspost på dagens kurser på dryga 7 kr (börsvärde ca 178 mkr).

Bolaget har precis genomfört en nyemission på ca 75 mkr till kursen 12 kr (som fulltecknades tack vara garanter tog 37% av emissionen) för att kunna förvärva Malå geoscience, ett bolag som enligt Guidelines VD gjorde ca 9.3 mkr i rörelseresultat 2006 före jämförelsestörande poster.

Teknologi
Guideline Oil Drillings huvudverksamhet är dock utveckling av en oljeborrstyrningsteknologi där man kan spara tid genom att inte behöva skicka ner mätinstrument i själva borrhålet, vilket reducerar borrhastigheten. Istället används borrspetsen som ljudkälla då borren vid slag eller rotation skapar en seismisk ljudvåg som fortplantas i berget. Denna ljudvåg detekteras av ett antal sensorer i markplanet som fångar upp ljudvågarna och transporterar dessa till en central dator för analys. Mätdata körs genom Guidelines mjukvara som innehåller olika statistiska och matematiska algoritmer och som analyserar och beräknar ljudkällans ursprung.

Den som vill läsa lite mer om teknologin kan göra det på Guidelines hemsida, eller i denna artikel från NyTeknik.

Avtal med Tesco Corporation
Som alltid när det gäller den här typen av bolag är potentialen “gigantisk”. Den stora frågan är om man kan uppvisa tillräcklig precision, och ifall teknologin framgångsrikt kan kommersialiseras. Det är förstås oerhört svårt för en extern person att bedöma detta, men ett avtal har i alla fall ingåtts med det stora oljeservicebolaget Tesco corporation som nu håller på att testa och vidareutveckla teknologin, vilket får ses som att det åtminstone bör finnas en rimlig möjlighet att det hela kan lyckas.

Det ska dock påpekas att detta avtal i sig är långt långt ifrån en garanti för att det verkligen fungerar. Ett bra exempel på hur det kan gå är bolaget Opticom som hade en helt ny teknologi för flashminnen, i plast, som skulle förändra världen. Intel köpte in sig i bolaget och bekostade även ett försök att utveckla teknologin för serieproduktion. I det läget var det lätt att som optimistisk aktieägare tro att det hela var i princip avgjort, vilket även aktiekursen speglade med ett börsvärde, om jag inte minns fel, kring 10 miljarder. Slutet blev i alla fall att Intel lade ner projektet och kursen klappade ihop.

Kurspotential/Risk
Ett köp av Guideline idag är ett försök till bottenfiske, något som på kort sikt nästan alltid misslyckas. Det är omöjligt att konsekvent pricka bottnar, så tricket är att sprida ut köpen. Min gissning är att kursrisken neråt i dagsläget i ett worst-case-scenario är till ca 4-4.5 kr, därefter borde värdet på Malå och fyndköpare som tror på teknologin sätta stopp för vidare nedgång.

Om Tesco däremot bryter avtalet med Guideline gissar jag att kursen skulle falla till ca 2.5 - 3 kr, men knappast mer då Malå bör försvara minst den kursen.

Om däremot testerna med Tesco faller väl ut och teknologin kommersialiseras tror jag värdet på bolaget i ett första skede skulle kunna hamna på 800 mkr, motsvarande en kurs på 32 kr.

Om vi sätter risken för ett misslyckande till 75% och chansen att det lyckas till 25%, så ger det ett riskjusterat värde på ca: 25% * 32 + 75% * 2.75 = 10 kr. Om vi antar att det tar två år tills vi får veta utfallet, och vi har ett avkastningskrav på 10% så ger det en motiverad kurs på ca 8 kr i dagsläget.

Många tycker nog att jag är allt för pessimistisk i ovanstående antaganden, och det hoppas jag förstås också att jag är, men utan att vara mer insatt i bolaget/teknologin så vågar jag definitivt inte räkna mer optimistiskt än så här.

Extern analys
Khandaker Partners har gjort en analys på Guideline där man kommit fram till en riktkurs på 44 kr (motsvarande ca 33 kr efter emissionen), se länk nedan, jag har inte läst analysen speciellt noggrannt, men man verkar inte gett något utrymme alls för risken att teknologin inte skulle kunna kommersialiseras vilket förklarar den höga riktkursen.

Jag har i alla fall köpt en minipost på 7 kr, jag kommer att dubbla eller tredubbla den om kursen går ner mot 5 kr där jag tycker risk/reward skulle se mycket attraktivt ut. Behåller gör jag åtminstone tills vi får se utfallet av testerna med Tesco, alternativt marknaden bli överoptimistisk igen och sätter upp kursen alldeles för högt.

Diverse länkar
Intervju med VD angående förvärvet av Malå Geoscience - Redeye 071115
Pressrelease om avtalet med Tesco 070614
Khandaker Partners & Co Analys, Målkurs 44 kr (ca 33 kr efter emissionen) 071022
Guideline bluffar om att metoden är unik - Realtid.se 051221
Oklarhet kring oljepatent sänker Guideline - Ny Teknik 051221
Guidelines kommentar till ovanstående artiklar. 051221
Mikrofoner avslöjar oljeborrens läge - Ny Teknik 051207

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: