Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 525 Kommentarer

Smålistorna svämmar över av nyintroduktioner

kategori: Nyemission, Småbolag

För 6-12 månader sedan så var det en oerhört bra affär att teckna allt som skulle in på smålistorna, oavsett pris och kvalitet. Till och med emissioner som inte blev fulltecknade dubblades, eller mer, på kort tid efter noteringen. (Det var som ett litet Kina i miniatyr där bolagen standardmässigt dubblas efter noteringen). Riskaversionen hos småspararna var uppenbarligen minimal och den största risk som upplevdes av många var risken att stå utanför snabba uppgångar.

För tillfället ser det helt annorlunda ut, men antalet emissioner och planerade noteringar av småbolag och förhoppningsbolag riktade mot småsparare verkar vara större än någonsin. Jag har inte haft tid att titta särskilt noga på de många bolagen som noterats på senare tid, men de som jag har har läst lite om har jag tyckt varit allt för dyra och/eller ointressanta. Märkligt nog verkar man fortfarande förvänta sig att kunna genomföra emissioner till ungefär samma värderingar som för ett halvår sedan.

Inte så överraskande så har flera tvingats att avbryta eller förlänga emissionerna, men jag är imponerad av att många trots allt lyckat få in sina pengar. Dock har kursen oftast gått ner rejält när aktien börjat handlas. Några exempel:

Safe at Sea, med sjöräddningsfarkoster, ville ha in 12 mkr, men lyckades bara ta hem 8,2 mkr. Aktien tecknades för 2.40 kr och noteras 10 januari på aktietorget.

Deflamo, som säljer miljövänligt flamskyddsmedel, hade vid teckningstidens slut fått in 3.9 mkr av önskade 6.5 mkr. Teckningskursen är 6.50 kr och emissionen är nu förlängd. Aktien noteras 17 januari på Nordic MTF.

Whiteshark, som gör 3D animerade filmer, fick avbryta sin emission, och kryddar nu villkoren med en teckningsoption och eventuellt riktar den till en begränsad skara. Notering planeras 27 februari på aktietorget.

Cryptzone, krypteringsmjukvara, har förlängt sin emission om 9.14 mkr på kursen 5.25 kr med sikte på first north.

Agellis, som tillverkar mätinstrument för metallindustrin, fick in hela emissionen om 15 mkr till kursen 15 kr, efter några dagar på first north har aktien rasat till ca 5.80 kr.

Towork, platsannonser på internet, klarade också av att fylla sin emission om 4.6 mkr på kursen 6 kr. Aktuell kurs på aktietorget är 3.95 kr.

Bahnhof, internetoperatören, behövde inga pengar, och gjorde därför ingen emission men sålde ut 800 000 befintliga aktier för mellan 8-9 kr. Aktien är nu noterad på aktietorget och handlas runt 6.50 kr.

West International, som gör olika typer av betalningsterminaler, fick in hela emissionen på ca 20 mkr till kursen 7 kr. Aktien noteras på first north och handlas för närvarande kring 5.5 kr, efter att ha varit nere i 4 kr (där bolaget i princip värderades till sin kassa).

Lovisagruvan, som bryter en mycket smal malmkropp med bly och zink, gjorde en notering utan emission eller ägarspridning på aktietorget. Första större affärerna gjordes runt 25 kr men nu kan man köpa på aktien för 16.50 kr.

Jag tror att många har tecknat med avsikt att göra en snabb vinst, och sedan säljer vid noteringen när vinsten uteblir. Därför kan det nog vara en bra idé att botanisera bland nynoterade bolag vars kurs gått dåligt. Att det snart är årsskifte gör dessutom att många har bråttom att realisera förluster, vilket ytterligare pressar kursen.

I dagsläget gäller det dock att man har en viss urskiljningsförmåga för vad man investerar i. Av ovanstående bolag så är Lovisagruvan, Bahnhof och West International verksamheten i full gång och går med vinst, övriga är mer eller mindre av typen “förhoppningsbolag”.

Jag har väl inte direkt fastnat för något av förhoppningsbolagen, White Shark verkar visserligen lite spännande och Agellis promotades på 15 kr av Jordanfonden, vad det nu kan vara värt. Däremot har jag köpt på mig lite aktier (dock mycket små innehav) i Lovisagruvan runt 17 kr och i West International på 4.50 kr. West International har smallcap en analys på här, och Lovisagruvan tänkte jag återkomma till i ett senare inlägg.

Andra bolag som noterades tidigare i år och som skulle kunna vara intressanta är till exempel Endomines med guldfyndigheter i Finland och Svenska Capital Oil, som letar olja i Ukraina. Båda verkar klart intressanta, och handlas nu långt under emissionskursen. Endomines övertecknades på 13 kr och ligger nu i 7 kr. Endomines tycker jag verkar vara ett seriöst bolag och borde vara värd en chansning med en kassa som ligger runt 4-5 kr per aktie och har bevisade fyndigheter. En förutsättning är att man tror på guldpriset förstås.

Capital Oil känns lite mer svårbedömt, men låter spännande. Emissionen inför noteringen gjordes på 2.40 kr och idag kan aktien köpas för 1.80 kr. Jag har sedan tidigare aktier i båda, innehavet i Capital Oil är dock mycket litet och köpt vid emissionen på 2.40 kr. Innehavet i Endomines är lite större, och där jag gjort flera köp med början på 11 kr, och senast på 6 kr.

För den som inte räds kredit- eller bostadsfastighetsmarknaden så kan Din Bostad vara en intressant chansning. På 40 kr handlas det en bra bit under substansvärdet på ca 73 kr, om nu fastigheterna är vettigt värderade. Man bör dock veta att Din Bostad är  högbelånat och att de nyligen aviserade en storaffär, samt en emission som var i nivå med dagens börsvärde, men fick backa ur pga marknadsturbulensen. Det känns lite naivt av styrelsen att tro att man skulle få igenom en så pass stor emission, till vettig kurs, i dagsläget, när man uppenbarligen inte hade några större investerare bakom sig. Kostnaderna för detta kalas kommer i q4.

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: