Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Be an Intelligent Investor

kategori: Boktips

Intelligent InvestorNu till jul har man förhoppningsvis tid att ligga på soffan och läsa en god bok och då vill jag starkt rekommendera “The Intelligent Investor” av Benjamin Graham. Denna klassiker, första upplagan kom 1949 den fjärde och sista 1973, anses av Warren Buffet vara världens bästa investeringsbok.

Jag läste den för första gången 10 år efter jag började med aktier, och jag ångrar djupt att jag inte läst den tidigare. Boken är fylld med visdom och det är väldigt tillnyktrande att läsa en bok som beskriver aktiemarknaden för 30-100 år sedan och känna igen sig med hur den beter sig idag. Man inser att det har kanske inte hänt så mycket trots allt och det gör det lättare att hålla ett mer långsiktigt perspektiv på sina investeringar.

Den senaste upplagan innehåller aktuella kommentarer till varje originalkapitel av Jazon Zweig, där paralleller dras till mer moderna händelser, exempelvis internetbubblan. Det gör att boken känns lite modernare.

Att som fundamentalt intresserad aktieinvesterare inte ha läst denna bok får närmast betraktas som tjänstefel. Därmed inte sagt att det är rätt för alla att följa allt som sägs där till punkt och pricka. Men det ger perspektiv och det är en snabb genväg till att själv spendera åratal med att förstå (eller inse att det inte går att förstå) hur aktiemarknaden fungerar.

Två centrala begrepp för Graham är att inte investera i något om man inte kan göra det till rabatt på det underliggande värdet, “Margin of safety”, och att undvika att påverkas av marknadens nycker. Hur man gör det senare lär han ut i en underbar metafor med huvudpersonen “Mr Market”:

Mr Market
He (Graham) said that you should imagine market quotations as coming from a remarkably accommodating fellow named Mr. Market who is your partner in a private business. Without fail, Mr. Market appears daily and names a price at which he will either buy your interest or sell you his.

Even though the business that the two of you own may have economic characteristics that are stable, Mr. Market’s quotations will be anything but. For, sad to say, the poor fellow has incurable emotional problems. At times he feels euphoric and can see only the favorable factors affecting the business. When in that mood, he names a very high buy-sell price because he fears that you will snap up his interest and rob him of imminent gains. At other times he is depressed and can see nothing but trouble ahead for both the business and the world. On these occasions he will name a very low price, since he is terrified that you will unload your interest on him.

Mr. Market has another endearing characteristic: He doesn’t mind being ignored. If his quotation is uninteresting to you today, he will be back with a new one tomorrow. Transactions are strictly at your option. Under these conditions, the more manic-depressive his behavior, the better for you.

Margin of Safety
Using margin of safety, one should buy a stock when it is worth more than its price on the market. This is the central thesis of value investing philosophy which espouses preservation of capital as its first rule of investing.

The margin of safety protects the investor from both poor decisions and downturns in the market. Because fair value is difficult to accurately compute, the margin of safety gives the investor room for error.

Köp från Bokus
Köp från Amazon.co.uk

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: