Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » Uppdatering av omskrivna aktier - II
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Uppdatering av omskrivna aktier - II

kategori: Odd Molly, MSAB, Insplanet, Marknadskommentar, Småbolag

Här kommer som tidigare utlovat även en liten uppdatering av Insplanet, MSAB och Odd Molly.

Insplanet

ipl_grafq3.png
När jag först skrev om Insplanet strax innan Q2 rapporten låg kursen runt 18 kr. Q2 rapporten blev riktigt bra, men Q3 rapporten kom in sämre än väntat. Framförallt var det tillväxten som var svag, man förmedlade också att man inte kommer ge prognoser framöver, åtminstone inte i siffror.

Jag räknar nu med en svagare tillväxt, samt att omsättning och resultat kommer variera mer kvartal från kvartal än vad jag tidigare antagit. Trots lägre tillväxt så ser bolaget klart intressant ut. Även om försäljningsökningen helt skulle stanna av, vilket är orimligt, så skulle dagens kurs runt 15 kr kunna försvaras. Med en långsiktig tillväxt på 20%, vilket jag nu räknar med i mina prognoser, så ska kursen upp en bra bit härifrån.

Risker finns, till exempel att konkurrenskraften i de försäkringbolag man har avtal med försämras jämtemot jättarna (If, Länsförsäkringar, Trygg Hansa och Folksam). Så är tydligen fallet bland bilförsäkringar i år, vilket anges som en av orsakerna till att tillväxten inte varit så hög som väntat.

Möjligheter finns också. En är att onlinejämförelser kommer ge ett väsentligt större kundinflöde. Enligt en pressrelease 26 november så ökade antalet försäkringsförfrågningar med 25% “över en natt” när man införde onlinepriser på motorförsäkringar. Då detta gjordes precis i början av q4, så det kan innebära att motorförsäkringar kommer överraska i q4 rapporten.

Som jag tidigare skrivit bör nästa års resultat bli avsevärt bättre än årets, då beståndsintäkter får ett större genomslag under 2008. Det borde kunna räcka för att göra aktien lite intressantare. Mina nuvarande vinstprognoser (vinst per aktie) ligger på 1.60 kr för 2008 och 2.20 kr för 2009.

Annat som är positivt är att insiders ökat både efter Q2 och Q3 rapporten.

MSAB

msab_grafq3.png
MSAB konstaterade jag tidigare vara ett intressant nischbolag, men inte direkt billigt på dåvarande kursen 20.70 kr. Sedan dess har man presenterat en helt okej Q3 rapport, som dock inte togs emot särskilt väl av marknaden och kursen är nu nere i dryga 18 kr. Affärsmässigt ser det väldigt bra ut för MSAB, och Q4 som historiskt varit starkt kanske kan överraska positivt. I år har man dessutom hunnit presentera ett par order som åtminstone delvis kommer redovisas i q4.

En risk med MSAB är att det är lite av ett enproduktsbolag. Dock så borde det finnas goda möjligheter att utveckla, eller förvärva, nya produkter med samma målgrupp som nuvarande när tillväxten eventuellt börjar mattas av.

En annan möjlig “risk” är att man får svårt att upprätthålla dagens mycket höga marginaler. Exempelvis pga prispress och större försäljning via återförsäljare, men även en större produktutvecklingen (som kostnadsföras). MSAB är dock bland de störst vilket borde innebära att man har goda möjligheter att visa bäst marginaler i branschen också, då underhåll och utvecklingskostnaderna kan slås ut på många licenser.

MSAB har börsvärdesmässigt snabbt vuxit från ett mycket litet bolag till dagens börsvärde på dryga 300 mkr. Tyvärr verkar inte riktigt rapportkvalitén följt med. Kvartalsrapporterna känns lite inkonsekventa i vad som redovisas från kvartal till kvartal. Dessutom finns det lite konstigheter kring exempelvis bruttomarginalen som synes variera rejält mellan kvartalen utan att det verkar finnas någon bra förklaring till varför. Sådant ger lite osäkerhet, och skapar frågetecken.

Marknaden för MSAB tror jag i alla fall blir mycket bra framöver. Licensförnyelser ligger på extremt höga 95-100%, och visa inga tendenser till att avta. Nyförsäljningstillväxten av .XRY är god om än sjunkande, men nu kommer snart den nya produkten HeXRY som har förutsättningar att sälja bra och kommer hjälpa till med försäljningstillväxten.

På kurser kring dagens 18 kr känns bolaget klart intressant. På mina, förhoppningsvis försiktiga, prognoser ligger PE talet (efter schablonskatt) på ca 22 i år och 15-16 nästa år vilket givetvis inte är särskilt högt om bolaget fortsätter växa i raketfart.

Odd Molly

molly_grafq3.png
Odd Molly har överträffat alla förväntningar både finansiellt och kursmässigt, men frågan är nu om inte kursen trots allt har gått lite väl bra (idag 186 kr BV ca 1000 mkr). Det är i alla fall bara att gratulera de som har behållt fram tills nu.

Har man stenkoll på modebranschen och framförallt då på Odd Molly kan man kanske känna sig trygg med detta bolag i portföljen. Det har inte jag, så jag får väl sitta kvar på åskådarplats framöver.

Ska ändå spekulera lite i framtiden så har jag dock svårt att se vad för negativa nyheter som skulle kunna skapa kursnedgångar den närmaste tiden. Den senaste tidens skakiga finansmarknader och risk för konjunkturnedgång har inte påverkat Odd Molly kursen nämnvärt.

Omsättningen för första halvåret 2008 är redan redovisad och blir mycket bra. I mars 2008 kommer man redovisa orderingången för höst/vinter kollektionen där jag knappast tror på några besvikelser heller. Frågan är vad som händer på lite längre sikt. Är Odd Molly ett temporärt hett märke (fortfarande är största delen av försäljningen i Sverige där märket känns lite överhettat!?), eller kommer det utvecklas till ett stort globalt modemärke?

Kan man hålla uppe kvaliteten och intresset för märket och fortsätta sin globala expansion i god takt så kan PE talet mycket väl vara nere på kanske 12 för 2009. Men risken i detta scenario känns betydande och svåröverblickbart.

En kommentar till “Uppdatering av omskrivna aktier - II”

  1. fredag, 08 Feb 2008 @ 22:15Robban

    Överhettat! Jo tack! Ärligt talat förstår jag inte hysterin! Det känns lite Bråkenhielm över det hela…

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: