Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » Uppdatering av omskrivna aktier - I
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 525 Kommentarer

Uppdatering av omskrivna aktier - I

kategori: Avega, Fragus, DIBS, Marknadskommentar, Småbolag

Ingen rolig börs de senaste månaderna för en icke-trader som mig. Men det hör förstås aktieägandet till. Tänkte ta och gå igenom de bolag som jag tidigare skrivit om. Vad som har hänt i de, både fundamentalt och kursmässigt, och vad mina förväntningar är framöver. Att flera av bolagen som jag varit positiv till har kursmässigt utvecklats negativt är inte särskilt förvånande med tanke på börsens utveckling.

Idag går jag igenom Avega, DIBS och Fragus. I nästa del så blir det Insplanet, MSAB och Odd Molly.

Avega

aveg_graf.png

Avega tyckte jag såg ut som en intressant börsintroduktion, även om jag egentligen inte är särskilt positiv till IT-konsulter i allmänhet, som var värd att teckna till 18 kr. Jag såg kurser på kort sikt runt 22-24 kr.

I dagsläget är kursen 16 kr, en nedgång på 11% från introduktionskursen. Jag har behållt mina aktier, då jag tror att om det blir en begränsad konjunkturavmattning i Sverige, så ska en specialiserad konsult som Avega kunna upprätthålla en hög beläggningsgrad och fortsätta visa vinster. Ser konjunkturen däremot fortsatt bra ut, så handlas bolaget till en mycket låg värdering givet sin organiska tillväxt och vinstmarginal, även jämfört med andra IT-konsulter.

Kvartalsrapporten för Q2 (brutet räkenskapsår) kommer den 17 december, och bör bli stark då detta kvartal är det med flest arbetsdagar.

Jag tror Avega lider av att det är ett nyintroducerat bolag där kursen nu ligger under introduktionskursen. Många tecknar nyintroduktioner och hoppas på en snabb vinst. Blir det istället en förlust så väljer man att sälja, och det är svårt att sedan få upp ett köpintresse då många bara ser en “misslyckad introduktion”.

Avega har i alla fall god kundspridning, goda marginaler, hög organisk tillväxt och låg personalomsättning. Tillsammans med en relativt låg värdering är det ett bra köp bland konsulterna så långt som jag kan bedöma. Det här blir dock troligen inget långsiktigt innehav för min del.

DIBS

dibs_graf.png

DIBS skrev jag första gången om den 15 augusti när kursen var 40 kr. Jag tyckte då det var ett intressant bolag, men inget direkt klipp. Sedan dess har man presenterat vad som ser ut att vara ett lyckat förvärv (norska Cardia) och även presenterat en bra kvartalsrapport. Kursen är upp dryga 30% till ca 53 kr.

Bolaget känns som ett kvalitetsbolag som sannolikt kan fortsättta leverera hygglig tillväxt, goda marginaler och värderas högt på börsen. Det är inte direkt billigt på 53 kr, men försvarar en plats i tillväxtportföljen.

Betalningslösningar på internet behövs även på längre sikt och DIBS är idag marknadsledande i Skandinavien. Troligen är ett uppköp en större “risk” än att någon annan aktör skulle ta över marknaden. Jag ser framför mig en långsiktig tillväxt med stabila eller ökande marginaler.

Fragus

fragus_graf.png

Jag gjorde en analys av Fragus när kursen var 6,30 kr och tyckte det såg mycket intressant ut. Marknadsledande, hög tillväxt och framöver ökande marginaler. Sedan dess har man presenterat en q3 rapport som blev något bättre än vad jag väntade mig. I dag ligger kursen runt 6,70 kr (mycket låg omsättning i aktien), och bolaget handlas enligt mina prognoser på ett PE runt 6 för 2008 och 3.5 för 2009. Det ser alltså fortsatt mycket intressant ut, även om jag nog får dra ner mina omsättningsprognoser något. Marginalerna ser däremot ut att kunna förbättras snabbare än vad jag väntade mig i analysen, vilket ger ovanstående PE-tal.

Då bilgarantimarknaden i Norden, där Fragus är störst i Norge och i Sverige, fortfarande är i sin linda så bör det kunna bli ett antal år till med hög tillväxt. På detta tillkommer nya produkter och affärsområden (försäkringar, GPS spårningsutrustning, Telennium etc) som förhoppningsvis också kan utvecklas väl och bidra till den långsiktiga tillväxten.

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: