Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » Liar’s Poker - boktips
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Liar’s Poker - boktips

kategori: Hedgefond, Boktips

liarspoker.gifLiars Poker av Michael Lewis är en gammal bok, publicerad 1990, som jag nu äntligen fått läst.

Boken ger en mycket humoristisk inblick i jobbet på investmentbanken Salomon Brothers på 80-talet (där författaren jobbade). Salomon Brothers dominerade då handeln i obligationer, en marknad som tidigare hade ansetts vara urtråkig och endast för försiktiga typer som inte vågar ta några risker. Men med belåning, växande marknad för junkbonds och nya instrument som bostadsobligationer så förändrades det hela totalt och Salomon som hade lite av ett Wall Street monopol på obligationer kunde skära guld med täljkniv.

“Never before have so many unskilled 24 year olds made so much money in so little time as we did this decade in New York” som Michael skriver i inledningen.

Kul är att man på köpet även får en inblick i hur marknaden för bostadsobligationer, vilka ju är minst sagt ett aktuellt ämne, skapades och hur junk bonds marknaden exploderade.

Första halvan av boken var addictive och svår att lägga ifrån sig. Andra halvan var kanske lite långrandig men som helhet är boken helt klart läsvärd för den som vill skratta (eller gråta?) över det galna 80-talet, som kanske inte är helt olikt dagens situation.

when.jpgSom en naturlig fortsättning till denna bok rekommenderar jag suveräna When Genius Failed av Roger Lowenstein. Där beskrivs hur John Meriwether från Salomon Brothers tillsammans med nobelpristagarna Myron Scholes and Robert C. Merton samt lite annat finansiellt elitfolk skapar och förvaltar den ökända hedgefonden Long Term Capital Management (LTCM) som höll på att få hela finansiella systemet att kollapsa när den kraschade 1998.

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: