Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » Petrochina
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Petrochina

kategori: Marknadskommentar

Okej det är kanske inget småbolag, faktum är att det, efter de senaste veckornas kursrusning, är det näst största noterade bolaget (mätt som börsvärde) i världen. Bara Exxon är större.

Det som ändå gör att jag vill skriva en rad om det är vad som verkar vara anledningen till att kursen gått från 140 till 240 dollar på en månad. Detta samtidigt som Warren Buffet sålt stora delar av Berkshires innehav, vilket knappast varit positivt för kursen.

Anledningen verkar främst vara att Petrochina ska noteras på Shanghai börsen, vilket innebär att kinesiska spekulanter kan börja köpa aktier i nationalklenoden och sannolikt driva upp kursen till vilken fundamentalt omotiverad nivå som helst. Det ska bli intressant.

Visserligen rapporteras bra produktionsdata för tredje kvartalet, och det spekuleras i nya storfynd men som Larry Grace från Kim Eng Securities säger: I look at the fundamentals but mainland (Chinese) investors do not. They just want to buy it.

Jag står nu lite i valet och kvalet med mitt innehav i Petrochina som är inköpt långt tidigare. Ska man följa Buffet och ta hem, i alla fall en del av, vinsten, eller ska man satsa på att 1.5 miljarder kineser inte kan ha fel. Hmm, det känns nästan för spännande för att stå utanför.

Petrochina kurs NYSE (Yahoo)
Petrochina kurs Hong Kong (Yahoo)

Uppdatering 29 okt 07:

IPOn omfattar 4 miljarder “A-shares” för 16,7 yuan. (ca 10% rabatt mot aktuell kurs på NYSE/HK). Noteringsdatum ser ut att bli 5 november.

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: