Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » Black Earth East
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 525 Kommentarer

Black Earth East

kategori: Nyemission, Småbolag

Den som lockas av att investera i Black Earth East (inte Black Earth Farming som Vostok Nafta är delägare i) bör nog läsa det här och det här först.

Jag har ingen koll på bolaget, men är skeptisk när memorandumet saknar grundläggande information som balansräkning etc. Jag avstår.

Uppdatering 11 oktober: Se mer info i kommentarerna, bland annat från Henrik Cedergren huvudägare och styrelseordförande i Black Earth East.

5 kommentarer till “Black Earth East”

 1. onsdag, 10 Okt 2007 @ 23:22Henrik Cedergren

  Läs gärna de bemötanden som bolaget gjort här:

  http://cristofferstockman.blogspot.com/2007/10/s-hr-kan-man-ocks-tjna-pengar-p-aktier.html

 2. torsdag, 11 Okt 2007 @ 8:32Jimmie

  Jag kopierar in delar av Henrik Cedergrens bemötande som jag även kommenterar. Hela texten finns alltså att läsa i länken som Henrik postat ovan.

  Vi involverade har hittills lagt ner över 1 000 timmar på projektet under snart 1,5 år och har hittills plockat ut 40 000 sek brutto i ersättning i form av traktamenten och fakturering etc.
  Jimmie >> Det hade varit bra info i memorandumet, och även mer exakt hur de här 1000 timmarna använts. Jag hittar ingenting om styrelsens erfarenhet i memorandumet, vilket var en av anledningarna till min tveksamhet.

  Bland de som på marknaden kan vara behjälpliga med kapitalanskaffning i det lägre skiktet återfinns ersättningsnivåer om 8-20 %, flera med en fast summa om 150- 300 000 SEK. Ingen av dessa attraherade oss i detta läge varför vi utnyttjat befintligt register i Tectona Capital AB till en kostnad av 5 % utan fasta avgifter. DVS betydligt lägre än någon annan på marknaden, allt för att så mycket av kapitalet skall oavkortat gå till substansvärden i form av åkermark.
  Jimmie >> Här håller jag med 5% i emissionskostnader är, tyvärr, billigt. Hursomhelst innebär det, om emissionen blir fulltecknad, att 400 tkr betalas till Tectona Capital som, om jag förstår det hela rätt, ägs av Henrik Cedergren och Johan Skålén. Man kunde, enligt min åsikt, gott varit öppen med det i memorandumet.

  Vidare så diskuterar du balansräkningen. Detta är självklart en viktig faktor för investerare men eftersom du skriver att bolaget grundats i augusti så undrar jag hur intressant denna faktor är? Nu är ju läget sådant att bolaget är ett uns lite äldre och därmed kan jag bekräfta att bolaget har just nu ca 55 000 Sek i kassan och är ej belånat och utan förpliktelser. En redovisning är av denna anledning inte heller särskilt intressant.
  Jimmie >> Jag tycker ändå en balansräkning är en självklar information i ett prospekt/memorandum. Om nu bolaget är tomt, sånär på 55 tkr så är det väl bra att visa det. Generellt gör nog många den slutsatsen, mig själv inkluderad, att om uppgifter undanhålls så tror man att bolaget försöker gömma undan något.

  Jimmie >> Kort sammanfattning av emissionen om den fulltecknas om 8 mkr. Det kommer då finnas ca 8 mkr - 400 tkr (em. kostnader) + 55 tkr (nuvarande kassa) = ca 7,65 mkr att investera i åkermark. Räknat på emissionskursen värderas då bolaget till 10 mkr (delvis en substanspremie på 30%) där de tidigare ägarnas andel alltså värderas till 2 mkr. Varje investerare måste själv bedöma om de tycker de gamla ägarna är värda 20% av bolaget utan att skjuta till mer än 100 tkr i kapital. Det här är ju dock i sig inget ovanligt eller konstigt att de tidiga ägarna får en andel i bolaget värd betydligt mer än investerat kapital. Skillnaden är att här har bolaget i sig ännu inte åstadkommit något, även om de involverade säger sig ha lagt mycket tid på projektet.

  Kostnader beräknas till ca 440 tkr om året, vilket alltså innebär en “förvaltningskostnad” om ca 5,75% av substansvärdet. Om man antar att priset på marken ökar med 20% per år så tar det ca två år innan substansvärdet är uppe i emissionskursen.

  Nu tillkommer dock intäkter från arrende vilket förbättrar resultatet ovan. Fler emissioner planeras vilket förhoppningsvis kommer sänka den relativa “förvaltningskostnaden. Dessutom räknar man även med högre värdeökning, 30% anges som exempel i memorandumet.

  Jag önskar Henrik och Black Earth East lycka till med emissionen och bolagets verksamhet. Till den som funderar på att teckna rekommenderar jag definitivt att ta kontakt med bolaget och prata med de och själva bilda sig en uppfattning om personerna bakom och inte bara läsa memorandumet.

 3. lördag, 13 Mar 2010 @ 14:35Alex

  Det vore roligt med en uppföljning nu några år senare.

 4. torsdag, 13 Okt 2011 @ 4:52rahim ağzı kanseri belirtileri

  Hi, I think that I saw you visited my weblog thus I came to “return the favor�.I am trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 5. fredag, 02 Dec 2011 @ 3:35Down jackets

  You can access account for appearance in so abounding places. The altered acclimate patterns that are in the sky can accord you idea.

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: