Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » Greenspan om inflation, räntor och bostadspriser
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Greenspan om inflation, räntor och bostadspriser

kategori: Kreditmarknad, Bostadsmarknad, Boktips

green.gifAktuell med sin nya delvis självbiografiska bok The Age of Turbulence: Adventures in a New World har Greenspan gjort en del intervjuer under helgen.
Greenspan predicts double-digit rates in coming years - USA Today
A global outlook - Financial Times
Alan Greenspan befarar djupare ekonomisk kris - Dagens Nyheter

Där framkom en hel del intressanta åsikter:

Överhängande inflationsrisk
Världen har det senaste årtiondet vant sig vid att vad som än händer så förblir inflationen låg. Räntor på bottennivå, stark högkonjunktur, kraftiga uppgångar i råvaror, kraftiga uppgångar i fastigheter och i andra tillgångar. Inga problem, inflationen vägrar ta fart. Greenspan menar nu att denna tid kanske är över och anger två anledningar: Ett, produktivitetsökningarna (i USA) framöver kommer ligga på en lägre nivå, därför pressa upp inflationen. Två, den inflationspressande effekt som globaliseringen har haft där en miljard arbetare i Ryssland och Kina har adderats till systemet är på väg att ebba ut. Den här inflationsrisken, menar han, gör att det är inte alls lika självklart att FED ska, eller ens kan, räntesänka marknaden ut ur en finansiell kris.

Personligen skulle jag inte bli förvånad ifall makroekonomerna som varit överraskade och länge förbryllade över de låga långa räntorna och den låga inflationen snart sitter där och är lika förbryllade över den höga inflationen och att ingenting biter på den.

Subprime krisen är inte problemet
Fortfarande finns det tyckare som argumenterar att någon miljon låntagare med dålig kreditvärdighet (subprime lånarna) inte borde skapa mer än en kort oro på finansmarknaden. Men då har man missat poängen att det är inte subprime lånen som är det egentliga problemet, Greenspan säger att det bara råkade vara subprime lånen som initierade korrektionen i kreditmarknaden. Nu åsätts risk igen ett mer rimligt pris som troligen ligger närmare en normalnivå. Hade det inte startat med subprime lånen hade det startat med något annat. Frågan är vart det hela slutar.

Det som förvånar mig i denna korrektion är att nästan inga hedgefonder verkar hamnat rätt. Det har funnits mängder med röster som länge påtalat bland annat de orimligt låga riskspreadarna men ändå så verkar det knappt varit någon som lyckats vara positionerad rätt när korrektionen nu väl kom. Det är lite som att alla, även de som innerst inne vetat hur fel det varit, ändå ville vara med på tåget så länge det varade. Kanske med tron att man ska hinna ut innan det vänder. Något som förstås alla per definition inte kan göra. Ett undantag på hedgefondsidan är Brummers gamla trotjänare Nektar, som med huvudsaklig inriktning på räntemarknaden gjorde +4% i juni och +6% i juli vilket är mycket högt för denna lågvolatila fond och visar att man legat rätt i marknaden dessa jobbiga tider. Dock så gav augusti en avkastning på -1,35%.

Det ÄR en bostadsbubbla
Tidigare så har Greenspan sällan uttalat sig om huruvida exempelvis bostadsmarknaden varit en bubbla eller inte, med motiveringen att det är nästan omöjligt att i förhand verkligen veta om det rör sig om en bubbla eller ej. Nu verkar han dock ha bestämt sig och talar om en bostadsbubbla i USA och kanske (här ersätter han ordet bubble med boom) i åtminstone 40 andra länder.

Övrigt så nämner han saker som att han tror oljan kan gå till $100 (vilket inte längre låter så chockerande som det hade gjort för några år sedan).

Greenspans åsikter förstärker min tro att vi har mycket intressanta tider framför oss, där saker som länge tagits för givet, såsom låg inflation, rekordlåga räntor och ständigt uppgående huspriser kommer ifrågasättas. Kanske var det inte någon ny ekonomi den här gången heller. Tyvärr kommer det isåfall bli svårare att tjäna pengar.

Den som lever får se!

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: