Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Börsen på minus för året

kategori: Kreditmarknad, Bostadsmarknad, Marknadskommentar

Så var börsen inne på negativt territorium för året, -0,8% mätt som OMX All Share (och mer än -5% för det för småbolagsinvesterare mer relevanta OMX Small Cap).

Min huvudsakliga investeringsfilosofi är att strunta i börsutvecklingen och istället fokusera på affärsverksamhetens utveckling i de bolag jag äger, samt att aktiekursen håller sig någorlunda i takt med fundamenta.

I nuläget så är det dock inte helt enkelt att försöka bortse från börsen. Det finns ju faktiskt en väldigt bra anledning till varför det är “lite oroligt” just nu. I mer än 10 år har vi sett en kraftig uppgång i bostadspriser i hela västvärlden, förutom Tyskland. Inte bara mätt i nominella priser, utan även jämfört med inflation, bnp, löneutveckling och hyresutveckling (i länder med marknadshyror). En av de största anledningarna till detta är sannolikt att det blivit allt lättare att låna pengar, till allt lägre ränta, med allt mindre amorteringar och med allt mer exotiska instrument. Till vissa delar förmodligen en vettig utveckling, som dock gått lite för långt. Dessutom har en allt större ingrediens av spekulation spelat in när allt fler kommit till insikten att ett lättare sätt att tjäna pengar än att äga ett rejält belånat hus inte funnits.

Framförallt i USA verkar lånebiten tagit vansinniga proportioner (även om priserna utvecklats ännu starkare på andra marknader), men tendensen finns i de flesta länder, även Sverige som dock borde ha en lägre grad av spekulation.

Det råder ingen större tvekan om att i alla fall i USA så är dessa tider över för den här gången. Frågan är då ifall bolånemarknaden snabbt kan återgå till någon slags normalnivå, eller om det först måste till en rejäl krasch som skakar ut allt skit i systemen?

Även om det hela bara skulle leda till en stagnation i bostadspriserna och en kreditmarknad som snart är igång och fungerar, kan bara faktumet att bostäderna inte längre stiger i pris ha en ganska stor negativ inverkan på konsumtionen. Många amerikanska hushåll har nyttjat sina hus som bankomat, där det alltid funnits pengar redo att konsumera (genom höjda lån).

Home Mortgage Borrowing

Graf på nyutlåning till bostäder i USA.

House hold debt

Amerikanska hushålls skulder i % av GDP (ungefär BNP).

Nu är det inte bara i USA som man ser nedgående bostadspriser även om det är tydligast där och det finns hyggligt bra statistik. Även exempelvis England, Danmark, Spanien och Australien rapporterar om sjunkande priser, i alla fall på delar av marknaden. I Sverige andas dock fortfarande optimism.

Hoppet i denna soppa står till Asien. Där verkar man inte ha några direkta tendenser till en bostadsbubbla, och med en kraftigt växande inhemsk ekonomi så har USA blivit allt mindre viktigt (men fortfarande viktigt). Kan Asien uppväga en nedgång i väst? Kanske.

Dessutom ser börsen i helhet inte särskilt övervärderad ut om man tittar på PE-talet, men om vinsterna är på väg att sjunka ihop så är det förstås inte mycket att stödja sig mot.

När (om) Warren Buffet börjar spendera sina 50 miljarder USD som bara väntar på rätt priser, så är det nog läge att gå in hårt igen. Det kan ske snabbt… “I can spend money faster than Imelda Marcos when things are right“.

Tills dess så får min strategi trots allt bli att i vanlig ordning ta det lugnt, kanske minska lite på aktieexponeringen vid eventuella uppgångar och eventuellt bottenfiska några icke konjunkturkänsliga bolag vid stora nedgångar. Bevakningen ligger på den amerikanska bostadsmarknaden.

En kommentar till “Börsen på minus för året”

  1. onsdag, 16 Okt 2019 @ 23:43recension

    recension…

    AktieNET.se » Börsen på minus för året…

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: