Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

MSAB Q2-07

kategori: MSAB, Rapportkommentar, Småbolag, Analys

Analys av Micro Systemation AB
www.msab.se
Aktuell kurs: 20,70
Antal aktier: 17,7 miljoner
Börsvärde: 366 mkr (varav kassa 23 mkr)
Nästa rapport: 26 oktober

MSAB Q2 kursgraf

MSABs Q2 rapport togs emot med stor besvikelse och den inför rapporten något uppspekulerade kursen runt 26 kr, var nere i som lägst 18,30 kr idag.

MSAB är en av de senaste årens största kursvinnare. Från kronan 2005, till dagens tjugolapp. Jag tycker MSAB är ett mycket intressant bolag. De har en intressant produkt, en hög tillväxttakt tack vare licensintäkter från ett snabbt ökande antal användare. Nu efter fallet tycker jag inte heller värderingen känns alltför ansträngd.

MSAB producerar hård och mjukvara för att enkelt och snabbt kunna tömma mobiltelefoner på information i samband med brottsutredningar. Produkterna går under namnet .XRY, säljs över hela världen, och har blivit marknadsledande, åtminstone i Europa. Kunderna är polismyndigheter.

MSAB jobbar med en licensmodell där kunden köper hårdvaran och en licens för att använda mjukvaran och få uppdateringar under ett år. Jämfört med konkurrenterna ska MSAB, enligt egen uppgift, har väldigt gott renomme för sin kundsupport vilket säkert kan vara viktigare än själva produkten, även om den också ska vara i toppklass.

Då det hela tiden släpps nya mobiltelefoner krävs det kontinuerliga uppdateringar av mjukvaran för att .XRY ska vara användbar. Enligt obekräftade uppgifter ligger volymproduktens pris till slutkund (bolaget säljer både direkt och via återförsäljare) på runt 16000 kr för hårdvaran och ca 27000 kr för en ettårslicens. Min spontana reaktion är att det låter ganska dyrt för licensen, men uppenbarligen har bolaget ännu inte haft några problem att sälja sina produkter och med goda marginaler så är en eventuell prispress ingen katastrof.

.XRY har funnits som produkt i ca 4 år, men det var först 2005 som försäljningen kom igång på allvar. Inför 2006 kalkylerade man med att förnyelsegraden på licenserna skulle bli 85%, men det blev bättre än så. Exakt hur bra specifierades ej. Under första kvartalet 2007 uppgavs den däremot vara mellan 95-100%, och för andra kvartalet 98%. Smått fantastiska siffror, som indikerar att konkurrensen inte ser allt för betungande ut för tillfället. Bolaget säljer även utbildning och har även lite andra produkter, varav en nyare, SIM-id Cloner, som genererar en del intäkter. Men det är .XRY som står för den absolut största delen.

En mer avancerad produkt är på gång, HeXRY, som blir betydligt dyrare och kommer marknadsföras mot kriminaltekniska laboratorier medan .XRY används längre ut i organisiationerna. HeXRY ska kunna plocka fram mer data ur telefonerna, som hela eller bitar av raderade filer och liknande. Detta är inget nytt och det finns redan konkurrerande produkter på marknaden, men för MSAB borde det ge en bra möjlighet att kapitalisera på sitt goda rykte för .XRY, och även vara ett värdefullt projekt för att hålla uppe den tekniska kompetensen hos sin utvecklingsavdelning. Värt att notera är att inga utvecklingskostnader balanseras. HeXRY är försenad men senaste budet är att en beta version ska finnas i september.

MSAB finansiell utveckling

  q1-06 q2-06 q3-06 q4-06 q1-07 q2-07
Oms 5,12 6,33 5,89 8,61 11,96 8,90
Rör res 1,93 2,31 2,79 3,31 6,00 3,27
Rör marg 38% 37% 47% 38% 50% 37%
             
System     2005 2006 q1-07 q2-07
Sålda     280 >400 155 135
Förnyade         99 145
Aktiva       >650 >800 >930

Q2 blev som sagt en besvikelse. Visserligen sjönk andelen sålda system lite jämfört med det superstarka q1, men det ser ändå bra ut tycker jag. Kostnaderna har inte heller dragit iväg, utan det var omsättningen som kom in alldeles för lågt mot vad “den borde” baserat på antal system och förnyade licenser. I rapporten skyller man på att stor del såldes via återförsäljare, men kanske är det även en viss prispress som syns?

I vilket fall, så länge försäljningen av system växer och den mycket höga förnyelsegraden består så borde det garantera en god utveckling av vinst och omsättning. Jag tror årets resterande rapporter sannolikt kommer överraska uppåt nu när nedgången i kursen efter q2 förhoppningsvis skakat av sig de mer nervösa ägarna.

Glepar, en kunnig “MSAB skribent”, har skrivit en analys med detaljerade omsättnings och resultatprognoser för 07 och 08. Jag tycker analysen är välgjord men lite mer optimistisk än vad jag själv skulle vilja skriva under på, dock absolut inte orimlig. Den visar dock potentialen i siffror, och det är lätt att själv sätta in lite mer försiktiga siffror (exempelvis lägre priser, högre kostnader) i hans ekvationer om man så vill.

Det jag kommer hålla utkik efter i rapporterna framöver är förnyelsegraden (förlorar man till konkurrenter?), tillväxt i sålda system (är marknaden mättad?), att priserna inte pressas (konkurrens igen) och att kostnaderna i relation till omsättning inte drar iväg.

Nu hoppade kursen upp en bit idag (slutade på 20,70 efter varit nere runt 18.50), troligen en del beroende på Glepars analys, och utan att egentligen göra några anspråk på att försöka förutspå den kortsiktiga utvecklingen i kursen så är mitt tips att tiden fram till q3 rapporten blir ganska tråkig. Nyheter från bolaget blir det nog ganska tunt med, då man inte längre kommunicerar de flesta ordrar. Kanske ingen direkt brådska att ge sig in i aktien alltså.

MSAB är väldigt populärt på diskussionsidor som di.se mfl, vilket jag normalt sett inte uppskattar. (Då det innebär att det redan finns ett stort och brett intresse för aktien, det här är definitivt ingen oupptäckt pärla. Jämför Insplanet som efter en liten storhetstid vid årsskiftet, då kursen var >30 kr, nu det i princip aldrig skrivs något om. Det gillar jag). Ändå så tycker jag det är värt att ha några kronor i denna lilla raket.

Jag äger själv aktier i MSAB.

Uppdateringar:
2007-09-14 Adderar länkar till några konkurrenter.

Konkurrenter:
Celldek, Logicube
Neutrino, Guidance Software
Mobiledit, Compulsion
Secure View, Datapilot
Oxygen Phone Manager
Cellebrite

En kommentar till “MSAB Q2-07”

  1. tisdag, 04 Sep 2007 @ 23:36Jimmie

    Affärsvärlden har idag en artikel om MSAB.

    Man skriver att nedgången efter rapporten är överdriven och att aktien kan räknas hem till 25 kr.

    Afv tror på 1 kr per aktie i vinst i år, och räknar med kortsiktigt stärkta marginaler men på längre sikt pressas de troligen av konkurrens.

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: