Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 508 AktieNET.se » MSAB och Fragus
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 525 Kommentarer

MSAB och Fragus

kategori: MSAB, Fragus, Rapportkommentar, Småbolag

Morgondagen bjuder på två rapporter från bolag som intresserar mig, Fragus och MSAB.

Fragus är det ultimata smallcap bolaget. Börsvärde på 27 mkr, kurs på 6.7, en float på 1,2 miljoner aktier, en årsredovisning utan bilder och en daglig aktieomsättning, de dagar det är överhuvudtaget avslut i aktien, sällan på mer än 50 tkr.

Knappast ett bolag som väcker intresset, eller..? Men, en snabb blick på det hela ger ett ganska trevligt intryck. Bolaget säljer garantier på begagnade bilar, och utökade nybilsgarantier för, ja ni kanske gissade, nya bilar. De har även lite andra garantier på husvagnar och motorcyklar och liknande. Dessutom ska de börja sälja (motor)försäkringar som återförsäljare till Insplanet och under eget namn i samarbete med Sveland försäkringar.

Garantierna är återförsäkrade, så Fragus tar inte den risken utan är i princip försäljare och skadereglerare.

Försäkringar på begagnade bilar är mycket stort inom övriga Europa, men har knappt tagit fart i Norden och Fragus verkar tagit en “ledande” position i Norden och marknaden växer mycket snabbt.

Tillväxten i Fragus är explosiv, förra året gjode man 29 mkr i omsättning (mot 10,3 mkr året innan) och ett knappt positivt rörelseresultat. I år bör man kunna dubbla omsättningen till 60 mkr, och enligt prognos med vinst.

Nu är jag inte särskilt påläst på det här bolaget, och det finns en del man skulle behöva forska lite i för att våga råda någon om aktien. Men några poster har jag själv inhandlat tidigare i år och för rapporten imorgon så väntar jag mig en omsättning på i alla fall 14 mkr för q2, med ett positivt resultat.

MSAB, är jag om möjligt, ännu sämre påläst på men även det bolaget ingår i min portfölj. Dock har jag inte varit med på den fina treårsresan från ca 1 kr till dagens 26 kronor… I alla fall, bolaget tillverkar och “hyr ut” hård och mjukvara till polisen och andra organisationer för att kunna säkra bevismaterial ur mobiltelefoner och har lyckats bli världsledande på detta på ett par år. Omsättningen har gått från 5,4 (2004), till 13 (2005) och 26 (2006). Rörelseresultat från -6,2, 1,1 till 10,2 för respektive år. På 26 kr är värderingen 460 mkr… Inte så billigt, men man har en ohygglig medvind nu och jag räknar med att de dubblar omsättningen (q1 visade 134% i tillväxt) och förbättrar marginalen så att rörelseresultatet åtminstone hamnar på 25 mkr i år.

Kursen har gått upp lite inför rapporten, så det vill till att det blir bra för att den inte ska tappa igen.

2 kommentarer till “MSAB och Fragus”

 1. fredag, 24 Aug 2007 @ 8:54Jimmie

  MSAB rapport

  Rapporten ser lite svag ut vid första anblicken. Tror aktien kommer handlas ner på detta. Den allmänna uppfattningen var väl att ökade personalkostnader skulle påverka resultatet, men faktiskt så har personalkostnaderna bara ökat från 2,9 till 3,1 mkr (jmfr q1).

  Istället så är det omsättningen som står för det “svaga” resultatet. 8,9 mkr mot 11,9 i q1.

  Ska titta lite noggrannare på det senare, men spontant känns det lite märkligt då bolaget i q2 sålde 135 system och 145 licenser förnyades. I q1 såldes 155 system, men “bara” 99 licenser förnyades. Jag har inte siffror här på hur intäkterna ligger på licensförnyelse vs försäljning, men vill minnas att skillnaden inte var så stor att den skulle motivera denna skillnad i omsättning.

 2. fredag, 24 Aug 2007 @ 12:55Jimmie

  Fragus rapport ser bra ut och blev mottagen väl. Om än väldigt låg aktieomsättning, men det är som sagt standard här. Köper man Fragus får man göra det på lång sikt, och inte sätta sig i situationer där man kan behöva tvingas till att sälja.

  Omsättningen för kvartalet nådde mina förväntningar och blev 14,5 mkr (+130%). Rörelse resultatet blev positivt om 0,8 mkr. På sikt ska Fragus kunna nå 7-10% i rörelsemarginal på garantidelen, men det blir först när tillväxtfasen är över.

  I Norge går det mycket bra och fortsatt god tillväxt väntas, Sverige växer inte lika snabbt men positionen är stark, Finland är igång. Danmark går långsammare än väntat och man kommer att satsa hårdare under senare 2007 alternativt i början av nästa år.

  Jag ser inte varför man inte skulle nå 60 mkr i omsättning i år, och om marginalen kan upprätthållas skulle det kunna ge ett rörelseresultat på i runda slängar 2,8 mkr för helåret.

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: