Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 AktieNET.se » Bostadslån i USA - liten ordlista
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Bostadslån i USA - liten ordlista

kategori: Kreditmarknad, Bostadsmarknad

Bostadslånemarknaden i USA har varit väldigt innovationsrik, AktieNET.se försöker hjälpa till att reda ut några av begreppen:

Subprime
Bostadslån som ges till folk med inte så bra kreditvärdighet. Typ. Men få verkar egentligen veta vad subprime innebär längre. Bara att det är ett stort problem.

Alt-A loan
Bolån som givits till personer med bra kredithistoria men utan eller med få uppgifter om inkomst och intäkter. Har normalt ansetts ha bättre säkerhet än subprime, men skapat stora problem på sistone.

Liars loan
I princip vad jag förstår ett Alt-A loan, bara med ett namn som tydligare visar vad det handlar om. Långivaren får lånet baserat på vad han uppger för inkomst, istället för baserat på sin dokumenterade inkomst.

ARM
Adjustable rate mortgage. Ett lån med rörlig ränta, något som traditionellt har varit mycket ovanligt i USA där standard har varit en bunden ränta på 30 år. Många tog lån till ARM lån när räntorna var extremt låga runt 2005. Sedan har räntorna gått upp och nu har folk inte råd att betala. Skönt att man i Sverige inte lånar till rörlig ränta ;-)

FRM
Fixed rate mortgage. Ett lån till fast ränta. Normalt 30 år, men med möjlighet att refinansiera till lägre ränta om marknadsräntan sjunker under livslängden.

Teaser rate
En erbjuden extra låg ränta första året på ett ARM (rörligt) lån för att sälja fler lån och locka folk i fördärvet, förlåt jag menar för att ge alla en möjlighet att komma in på bostadsmarknaden. Teaser rates på 0% förekom, vilket gav en trevlig månadskostnad första året. Och efter ett år så har man ju säkert bättre lön och gräset är grönare och det finns inget att oroa sig över.

2/28 loan
Ett 30 årigt lån med låg ränta i 2 år, därefter kan man förhandla om lånet till ett vanligt bostadslån med fast ränta eller låta det löpa rörligt med en högre ränta som sätts årligen de resterande 28 åren.

Normalt givit till folk med dålig kreditvärdighet som inte kunnat få ett vanligt lån. Man har då haft 2 år på sig att bygga upp en bättre kreditvärdighet, och låta värdet på huset gå upp så man har tillräckligt med eget kapital för att få bra villkor på ett vanligt lån.

Detta fungerade uppenbarligen bra när huspriserna gick upp 10% per år och pengar att låna kastades på hus-ägare. Inte lika kul för tillfället…

Negative amortization mortgage
Ett lån med initial månadskostnad som inte täcker räntan på lånet, vilket alltså innebär att lånebeloppet växer med tiden. Längre fram i framtiden (men vem orkar tänka på det nu när man hittat drömvillan) så ökar månadsinbetalningen och man börjar kanske tom betala av på lånet. En lysande ide förstås, eftersom värdet på bostaden ändå går upp hela tiden. Men hoppsan, nu går priserna ner istället och det hela ter sig mer tveksamt.

Non recourse loan
Innebär att säkerheten i lånet är endast fastigheten, ej i låntagaren själv. I flera stater, tex Kalifornien, är det lagstadgat att bolånet som används vid köp av bostaden ska vara non-recourse. I princip har alltså låntagaren rätt att lämna bostaden till banken och därefter vara “fri”.

Jumbo mortgage
Ett bolån till ett belopp (2006) högre än $417 000 (3 miljoner kronor).

Super jumbo mortgage
Ett bolån på mer än $650 000 (4,5 miljoner kronor).

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: