Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 229 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 231 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/38/172238/blogg.aktienet.se/public_html/wp-settings.php on line 249 AktieNET.se » Leave your house to the bank
Posts RSS Comments RSS 128 Inlägg och 523 Kommentarer

Leave your house to the bank

kategori: Kreditmarknad, Bostadsmarknad

En intressant, spännande, bra eller galen sak beroende på hur man ser det med USA är att för många av huslånen så finns den enda säkerheten i själva huset (så kallade non-recourse loans). Låntagaren själv kan i princip välja att sluta betala räntor och amorteringar och istället bara lämna tillbaks huset till banken och sedan vara fri.

När jag först läste detta, i the Economist tror jag det var, så trodde jag knappt det kunde vara sant. Men jag letade runt lite på nätet och jo det verkar vara så. Det är reglerat i lagar och varierar från stat till stat och omfattar endast lånet man tar för att köpa huset. (Delvis inte lånen man sedan adderar på för att köpa en Ferrari, guldkranar i badrummet och lyxresan till Hawaii). Jag har inte hittat vilka stater där det gäller, men vad jag förstår så är det i merparten och ett viktigt exempel är Kalifornien.

Helt fri går man dock inte. Kreditvärdigheten har sabbats rejält och det kan vara svårt att ens få hyra ett hus/lägenhet ett bra tag efteråt. Dessutom så verkar det som man får skatta för “vinsten” man gör när man bara så att säga betalar tillbaks en del av lånet som ursprungligen togs. Men ändå, säg att man satt på ett lån på 3 miljoner och ett hus värt 2 så skulle man nog kunna ta en kass kreditvärdighet ett tag för att kunna bara “walk away”. Eller?

Tanken svindlar, tänker en rejäl sättning i den av allt fler ansedda övervärderade amerikanska bostadsmarknaden. Folk börjar i allt större grad bara lämna husen till långivarna. Husen säljs ut till vilka priser som helst, då långivarna ändå redan är i konkurs eller näst därtill och späder på nedgången i bostadsmarknaden ytterligare osv…

Nu säger jag inte
att det kommer bli så här, och jag hoppas definitivt att det inte blir så. Men som sagt tanken svindlar.

Här står det lite om det hela, dock verkar den här killen ha fått en del annat om bakfoten. Men åtminstone den här biten verkar stämma:
“In America, mortgage lending is against the asset, not the person, and the bargain is more like asset financing than personal banking. So if you buy a house and its price falls, at least the rest of your income is safe from the bank. ”

En kommentar till “Leave your house to the bank”

  1. fredag, 13 Dec 2013 @ 18:20Windows 8 Theme

    Windows 8 Theme…

    AktieNET.se » Leave your house to the bank…

Trackback this post | Feed on Comments to this post

Skriv din kommentar: